:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 14. 12:18

Az Európai Unió eltávolíttatná a Media Playert a Windows operációs rendszerből

Brad Smith
Brad Smith
A Microsoft közölte, az európai vásárlók rosszul járnának, amennyiben az Európai Unió arra kötelezné a céget, hogy átírja a Windows operációs rendszert. Amint az ismert, az EU azzal vádolja a redmondi vállalatot, hogy az asztali operációs rendszerek piacán megszerzett előnyét felhasználva illegálisan előnyhöz jutni más piacokon.

Az Európai Bizottság arra készül, hogy eltávolíttassa a Media Player szoftvert a Windowsból és egy tekintélyes bírságot is kiró a Microsoftra. A tegnap véget ért három napos zártkörű meghallgatáson a vállalat azonban kizárta annak lehetőségét, hogy Media Player nélkül hozza forgalomba a Windowst -- állítják az ügyet közelről ismerő hírforrások.

Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza a meghallgatás után a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a vállalat mindenképp megoldásra törekszik. "Nem csak azért jöttünk Brüsszelbe, hogy megbeszéljük a problémákat, hanem azért is, hogy megoldást találjunk" -- közölte Smith, aki szerint a vállalat "minden lehetőséget megvizsgál, hogyan oldhatná meg az EB által felvetett problémákat".

Amint az ismert, az Európai Unió versenyügyi bizottsága szerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10 százaléka lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

A zártkörű meghallgatáson részt vettek szerint a Microsoft és az EB már abban sem tudott megegyezésre jutni, hogy vajon a Media Player pontosan micsoda, a hatóság szerint egy termék, a Microsoft szerint azonban a lejátszó csupán a Windows operációs rendszer egyik szolgáltatása, szerves része.

Az Európai Bizottság úgy véli, a Microsoft részesedése a médiapiacon azután kezdett látványosan növekedni, amikor a Media Player 1999-ben a Windows részévé vált, így került jelentős hátrányba a RealNetworks RealPlayer és az Apple QuickTime. Vállalatok körében végzett felmérésére hivatkozva az EB úgy véli, hogy a Media Player PC-n annyira magától értetődő formátummá vált, hogy a fejlesztések legnagyobb hányada már eleve kedvező a Microsoft számára, sok vállalat a költségek miatt nem is fejleszt más formátumra.

A Microsoft szerint az EB álláspontja csupán "anekdotikus", statisztikákkal nem megfelelően alátámasztott. A redmondi cég úgy látja, hogy a vállalatok költségvetése lehetővé teszi, hogy más formátumokra, más lejátszókhoz is fejlesszenek.

Az Európai Unió végleges ítélete 2004 júniusában várható, ezt a Microsoft még bíróságon megtámadhatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.