Szerző: roberto

2003. november 12. 23:54

Puhább kalap: Fedora vagy Red Hat Enterprise Linux?

Az elmúlt héten megjelent a Fedora Projekt keretében

[HWSW] Az elmúlt héten megjelent a Fedora Projekt keretében kiadott első Linux-disztribúció, a Fedora Core 1. Az észak-karolinai cég ezzel körülbelül egyidőben bejelentette az általános célú Red Hat Linux termékvonal megszűnését, amelynek utolsó darabja, az idén áprilisban kiadott Red Hat Linux 9 jövőre, 2004 áprilisban vonul végleg nyugdíjba -- a cég eddig fog a rendszerhez biztonsági frissítéseket kiadni. Az ennél korábbi Red Hat Linuxok (7.3, 8.0) támogatása december végén szűnik majd meg.

A Red Hat 2002-ben deklaráltan előbbre sorolta a vállalati termékeit (Red Hat Enterprise Linux AS, ES, WS, korábban Red Hat Advanced Server) a lassan felszámolandó, általános célú Red Hat Linuxnál, és a vezetői nyilatkozatokból egyértelműen az derül, ki, hogy a következő néhány évben a cég a vállalati UNIX rendszerek piacán szeretne erős pozícióba kerülni, és csak kisebb mértékben nyit a hagyományos desktop rendszerek felé.

A Fedora Core 1 az eddigi általános célú Red Hat Linuxok egyenesági leszármazottja, a rendszer képességeiben és tulajdonságaiban nem is történtek egetrengető változások a Red Hat Linux 9 óta, a legfontosabb különbség az OS összeállításának módjában mutatkozik meg. Míg a korábbi Red Hat Linuxok fejlesztése cégen belül történt, a Fedora rendszerek összeállítása a nyílt Fedora Projekt feladata lesz. Bár a projekt munkájához bárki csatlakozhat, az alapvető működést a Red Hat természetesen kézbentartja, az alprojektek élén is a Red Hat-munkatársak állnak, hiszen erre a Fedora alaprendszerre fognak épülni a Red Hat Enterprise Linuxok 2004 végén, 2005 elején megjelenő 4-es verziói (a néhány hete forgalomba került Red Hat Enterprise Linux 3 termékek alapja még a Red Hat Linux 9).

A cég ugyan szerződésben garantált, előre meghatározott időn belül elkészülő biztonsági frissítéseket nyújtó szolgáltatást nem fog nyújtani a Fedora Projekt által létrehozott rendszerekhez -- ezt a kiváltságot a jövőben már csak a Red Hat Enterprise Linux váráslói élvezhetik -- az elmúlt héten felröppenő rémhírekkel ellentétben készülni fognak biztonsági frissítések a Fedora Core OS-hez is. Az új Linux rendszer a fedora.redhat.com-ról kiindulva tölthető le, a telepítőkészlet három CD-ből áll.

A Fedora Core 1 a Linux kernel 2.4.22-es verziójára és a GNU C könytár 2.3.2-es verziójára épül, a grafikus alaprendszert az XFree86 4.3-as verziója biztosítja, az alapértelmezett grafikus munkakörnyezetet pedig a GNOME 2.4-es kiadására alapozták. Az összeállításban irodai csomagot (OpenOffice 1.1), internetes alkalmazásokat (Mozilla 1.4.1, Evolution 1.4.5), multimédiás programokat, játékokat és számos egyéb eszközt találhatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról