Szerző: Ady Krisztián

2003. november 7. 13:35

Két új merevlemezt dob piacra a Samsung, itthon is három év garanciával

[Morpho Communications] A Samsung Electronics hazánkban is három éves garanciával kínálja merevlemezeit. A merevlemezek piaca a kutatások szerint ugrásszerű növekedés előtt áll, a Samsung Electronics pedig nemcsak a gyártás, hanem a kutatás-fejlesztés területén is jelentős munkát végez annak érdekében, hogy tovább erősítse pozícióját a winchesterek piacán.

[Morpho Communications] A Samsung Electronics hazánkban is három éves garanciával kínálja merevlemezeit. A merevlemezek piaca a kutatások szerint ugrásszerű növekedés előtt áll, a Samsung Electronics pedig nemcsak a gyártás, hanem a kutatás-fejlesztés területén is jelentős munkát végez annak érdekében, hogy tovább erősítse pozícióját a winchesterek piacán.

A Samsung 80 GB-os merevlemezes tárolóinak paraméterei -- az UltraATA/100, vagy 133 interfész, a 2MB cache, a kettős digitális jel processzor és a kiváló 8,9 ms-os átlagos keresési idő -- gyors működésről árulkodnak, melyhez az alkalmazott technológiák (ImpacGuard, NoiseGuard, SilentSeek, S.M.A.R.T.) fokozottan hozzásegítenek, csökkentve az egység keltette zajokat és növelve a megbízhatóságot.

A sorozat két új tagja (SP1604N és SP1614N) a nagyobb tárolási kapacitásokat igénylők számára nyújt bővebb kínálatot. Mindkét tároló 7200 ford/perc sebességű, 80 GB/lemez kialakítású eszköz. Utóbbi modell 8 MB-os puffermérettel rendelkezik, miközben egyéb paramétereik a már elődeiknél megismert gyors, pontos és megbízható működést garantálják.

Az IDC elemzései szerint a következő években tovább nő a mobil PC-kben található merevlemezek aránya: míg tavaly világszerte 105 millió darab asztali számítógépbe való és 31 millió darab mobil számítógépbe való merevlemezt adtak el, ez a szám jövőre várhatóan 125 millió és 42 millió darab lesz. Figyelemreméltó tendencia továbbá, hogy a kutatások szerint dinamikusan nő a mobil és nem PC alkalmazásokban használható merevlemezek eladási aránya a hagyományos, szerver és személyi számítógépekhez való merevlemezek eladásához képest.

A Samsung Electronics nagy hangsúlyt fektetett a gyártási kapacitás növelésére, míg 2003 első negyedévében világszinten 1,2-1,5 millió készülék gyártására voltak képesek havonta, ez a második negyedévben elérte a 2 millió darab/hó mennyiséget.

A hazai piacon is megfelelő rangot vívtak ki ezek az eszközök mind az 5400 ford/perc (V sorozat), mind a 7200 ford/perc (P sorozat) kategóriában. Merevlemezes tárolók eladásában az elkövetkező években körülbelül tíz százalékos növekedés prognosztizálható.

A Samsung merevlemezek a világ vezető számítógép gyártó cégeinek szállít winchestert: partnere többek között a HP, az NEC, a Fujitsu Siemens és a Legend Computer Systems.

Az intelligens adatkezelés és adatvédelmi eljárások lehetővé teszik a nagy biztonságú egységek alkalmazását, mindezt a kevesebb alkatrész felhasználása következtében költséghatékonyabb módon. A csatlakozó felületek lábszámának csökkenése folytán az alaplapon éppúgy, mint az egységen jóval kevesebb huzalozás szükséges. Ez a számos előny a SATA alkalmazásának irányába tereli az alaplap- és HDD-gyártókat egyaránt, és a prognózisok szerint egy-két év múlva a merevlemezes tárolók hetven százaléka SATA illesztővel fog rendelkezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról