:

Szerző: Barna József

2003. november 7. 10:42

Frissítette processzor-útitervét az AMD

Az AMD tegnap megrendezett éves elemzői konferenciáján szó esett a vállalat jövőbeni processzorairól is. Dirk Meyer, a Computation Products Group csoport vezető alelnöke bemutatta a cég legújabb, az elkövetkező két év terveit felölelő processzor-útitervét.

Az AMD tegnap megrendezett éves elemzői konferenciáján szó esett a vállalat jövőbeni processzorairól is. Dirk Meyer, a Computation Products Group csoport vezető alelnöke bemutatta a cég legújabb, az elkövetkező két év terveit felölelő processzor-útitervét.

Az új terméktervek szerint a jövő év első félévében két új, eddig pletykaszinten sem ismert -- és még 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott -- modell jelenik meg. Az asztali számítógépekbe szánt Newcastle egy költséghatékonyabban előállítható Athlon 64 lapka lesz. E processzor várhatóan kisebb méretű, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, magmérete pedig ennek köszönhetően 150 mm2 körül lesz, szemben az Athlon 64 és Athlon 64 FX 193 mm2-es magméretével. Egyes értesülések szerint a Newcastle kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik. A másik modell egy alacsony fogyasztási mutatókkal bíró mobil Athlon 64 processzor lesz.


Az új roadmap

A jövő év második félévének elején jelennek meg a 90 nanométeres technológiával előállított új lapkák. Újdonság, hogy a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron processzoroknak lesz alacsony fogyasztású, feltehetően blade szerverekbe szánt változata is. Az asztali Athlon 64 FX új inkarnációja a San Diego, míg a Newcastle új változata a Winchester nevet kapta. Meglepetés, hogy az útiterv tanúsága szerint a Paris kódnevű lapka az Athlon XP fejlettebb, 0,13 mikronos silicon on insulator (SOI) technológiával előállított változata lesz, nem pedig AMD64 architektúrára épülő modell, ahogy korábban feltételezni lehetett.

Dirk Meyer elmondása szerint a 2005 második félévében megjelenő, még szintén 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott AMD64 processzorok már egy átdolgozott, továbbfejlesztett architektúrára épülnek, mellyel kapcsolatban azonban részleteket nem árult el. Ez ugyan az útitervben nem szerepel, de 2005 végén esedékes a kilencedik generációs (K9) processzorok megjelenése is, közölte Meyer.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.