Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 6. 09:50

Az Apple szerint a vevőket nem érdeklik a 64 bites processzorok

A Mac OS X operációs rendszer legújabb változata akármilyen processzoron futtatható lenne, de az Apple elégedett az IBM PowerPC teljesítményével, ezért nem tervezi a váltást.

HIRDETÉS

A Mac OS X operációs rendszer legújabb változata akármilyen processzoron futtatható lenne, de az Apple elégedett az IBM PowerPC teljesítményével, ezért nem tervezi a váltást.

"Technikaileg lehetséges a Panther [kódnevű operációs rendszer] bármilyen más processzorra való portolása" -- mondta egy elemzői konferencián Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója. A vállalat első embere úgy véli, hogy az IBM PowerPC sorozat teljesítménye versenyképes és a jövőkép is biztató. "Minden választási lehetőségünk megvan, de a PowerPC termékterv tűnik a legjobbnak" -- mondta Steve Jobs.

Az egyprocesszoros, 2 GHz-es Power Mac G5 a lebegőpontos teljesítményt mérő SPEC_fp tesztben 21 százalékkal múlja felül a 3 GHz-es Intel Pentium 4 processzorra épülő Dell Dimension 8300 PC-t, míg integer teljesítménye 10 százalékkal gyengébb. Kétprocesszoros környezetben azonban a Power Mac G5 41 százalékkal nyújt jobb teljesítményt SPEC_fp alatt és 3 százalékkal SPEC_int alatt, mint a kétprocesszoros, 3,06 GHz-es Xeon processzorral szerelt Dell Precision 650 munkaállomás.

Az Apple új Power PC G5 gépeiben használt processzor 64 bites felépítésű, azonban képes a már meglevő 32 bites alkalmazások futtatására is. Steve Jobs szerint a vásárlókat azonban egyáltalán nem érdekli a processzor típusa, ők kizárólag a képességeire kíváncsiak. "A fogyasztókat önmagában nem érdekli a 64 bites processzor" -- mondta Jobs. Az elnök-vezérigazgató szerint a vevők azt nézik, mennyi ideig tart betömöríteni egy filmet vagy feldolgozni egy fotót.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 06:41

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.