Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 31. 10:42

Az IBM továbbfejlesztette "Shark" tárolási eszközeit

[Mmd] Az IBM a Shark néven is ismert Enterprise Storage Server (ESS) továbbfejlesztésével jelentősen bővítette a rendszer felhasználóinak katasztrófatűrő megoldásait. A fejlesztés nyolcszorosára növeli az adatátviteli sebességet, és a jelenlegi technológiához képest negyedére csökkenti a csatornák számát.

[Mmd] Az IBM a Shark néven is ismert Enterprise Storage Server (ESS) továbbfejlesztésével jelentősen bővítette a rendszer felhasználóinak katasztrófatűrő megoldásait. A fejlesztés nyolcszorosára növeli az adatátviteli sebességet, és a jelenlegi technológiához képest negyedére csökkenti a csatornák számát.

A cég bejelentett továbbá egy szabványos interfészt másolatkészítő (Copy Services) alkalmazásaihoz, tovább erősítve az IBM vezető szerepét a tároláskezelés területén a nyílt szabványok alkalmazásában, valamint bejelentették az új, Turbo II processzort is, amely 30 százalékkal képes növelni az ESS tranzakciók sebességét a 800-as alapmodellhez képest.

A legfontosabb szerepet a teljesítmény növelésében és a csatornaszám csökkentésében az IBM PPRC (Peer-to-Peer Remote Copy) szoftverének Fibre Channel támogatása játssza, amely az ESS katasztrófatűrő, adatmigrációs és távoli biztonsági mentési megoldásait szolgálja. Az eddigi ESCON csatornákat Fibre Channel váltja fel, ezáltal a csatornák száma lecsökken, ami egyben a költségekre is kedvező hatással van.

Egy New Jerseyben tartott rendezvényen az új technológia segítségével bemutatták a nagy távolságról végrehajtott adattükrözés előnyeit. Az IBM és a Computer Network Technology (CNT) egy IP hálózaton keresztül végrehajtott PPRC tükrözést mutattak be a CNT új, New Jersey déli részén megnyitott IBM TotalStorage központja, illetve egyik minnesotai telephelye között. Az áthidalt távolság több mint 1500 km volt.

Az IBM az ESS API-t is jelentősen továbbfejlesztette a Copy Services menedzsment beépítésével, SMIS (Storage Management Initiative Specification) alapon. Az SMIS a független Storage Networking Industry Association által kifejlesztett interfész szabvány. Az interfész szabvány jelentősége, hogy a felhasználónak és a szoftvergyártónak is csupán egyetlen szabványt kell figyelembe vennie az alkalmazások fejlesztése során, és nincs szükség a különböző gyártók termékeihez kapcsolódó egyedi interfészek létrehozására.

Az IBM új, Turbo II processzora -- melyet kifejezetten az ESS számára gyártott -- akár 30 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt az ESS 800-as alapmodellhez képest. A cég Arrays Across Loops néven új konfigurációs opciót is kínál, amely a szekvenciális alkalmazásokat lényegesen jobb, egyetlen tömbön akár 1,8-szorosra növelt teljesítménnyel tudja kiszolgálni.

Az IBM "Shark" tárolószervereket kizárólag Magyarországon, Vácott gyártják 1998 óta és szállítják a világ minden részébe. Az új ESS fejlesztések forgalmazását az IBM és üzleti partnerei 2003. november 21-én kezdik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról