Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az életjáték siklója lehet a hackerek jelképe

roberto, 2003. október 30. 16:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A neves hacker, Eric S. Raymond új ötlettel állt elő: A linuxosoknak

A neves hacker, Eric S. Raymond új ötlettel állt elő: "A linuxosoknak pingvinjük van, a BSD-seknek démonjuk, a Perlnek tevéje, az FSF-rajongóknak gnújuk, az OSI-nek (Open Source Initiative) pedig ott az open source logó" -- írja -- "nincs viszont olyan jelképünk, amely a teljes hacker-közösségre vonatkozna".

Raymond szerint erre a Unix rendszerekkel nagyjából azonos időben született, a hetvenes évek elején John Horton Conway által publikált eredeti életjáték (life) legkisebb, mozgásra képes állandó alakzata, a sikló (glider) lenne a legalkalmasabb. Az életjáték már a hetvenes években elbűvölte a szakembereket, az egyetemeken, kutatóintézetekben nagyszámítógépen játszott életjáték, az egymás után születő generációk figyelemmel követése, valóságos szenvedélybetegséggé vált.


Sikló

Raymond külön weboldalt szentelt a sikló ügyének, ahol néhány tanácsot is olvashatunk a használattal kapcsolatban: "Ha a sikló-emblémát kiteszed a weboldaladra, viseled a ruhádon, vagy egyéb módon jeleníted meg, láthatóan is a hacker-kultúrával azonosítod magad. Ez nem teljesen ugyanaz, mintha azt állítanád önmagadról, hogy hacker vagy [...], de a használatával kifejezed, hogy egyetértesz a céljainkkal, értékeinkkel, életmódunkkal. [...] Mi, akik számára készült, nem szeretnénk, ha akkor is használnád az emblémát, ha valakinek a termékét pénzért reklámozod vagy más emberek számítógépeit töröd fel. Keress magadnak másikat. Meg fogjuk találni a módját, hogy nyilvánosan szégyenbe hozzunk, elforduljunk tőled, ha a jelképünkkel szórakozol".

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.