Szerző: roberto

2003. október 30. 00:52

Leghamarabb jövő nyáron kerülhet 2.6-os kernel a vállalati Linux-disztribúciókba

A hét elején jelent meg a Linux rendszermag következő stabil

A hét elején jelent meg a Linux rendszermag következő stabil szériáját hamarosan elindító 2.6.0-s kiadás kilencedik tesztváltozata. A sokak által várt új rendszermag fejlesztése 2001 novemberében kezdődött, és a mostani stabil (2.4-es) sorozatba tartozó kernelekhez képest olyan fontos újdonságokkal szolgál, mint az O(n) ütemezőt felváltó, a rendszeren futó folyamatok számától függetlenül működő O(1) ütemező, a teljesen újraírt blokkeszköz-kezelő réteg, a fejlettebb virtuálismemória-kezelő alrendszer, vagy épp a korábbi LinuxThreads szálkezelés helyére beállított, elődjénél csaknem egy nagyságrenddel gyorsabban dolgozó NPTL (Native Posix Threading Library) rendszer. A 2.6.0-test9 kiadása kapcsán a Linus Torvaldsot is foglalkoztató OSDL (Open Source Development Labs) képviselője a CNET-nek elmondta, hogy a korábbi várakozásoknál valamivel későbbre, az év végére várják a stabil 2.6.0 megjelenését.

Brian Stevens, A Red Hat operációsrendszer-fejlesztési alelnöke úgy nyilatkozott a CNET-nek, hogy vásárlóik leghamarabb a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 4-es verziójában találkozhatnak az új rendszermaggal. A múlt héten piacra dobott RHEL 3 a 2.4.21-es kernelre épül, bár tartalmaz néhány fontos 2.6-os kernelből backportolt funkciót (pl.: NPTL). Az RHEL 4 várhatóan 2004 végén, 2005 elején jelenik majd meg. A Red Hat legnagyobb piaci vetélytársánál, a SuSE-nél valamivel szerencsésebben alakul a vállalati termékek kiadási ciklusa, Jürgen Geck, a SuSE műszaki vezérigazgatója arra számít, hogy a SuSE Linux Enterprise Server (SLES) 9.0 már 2004 második negyedévében megjelenhet a 2.6-os kernellel.

Az általános célú, illetve desktop Linuxok esetében természetesen egészen más a helyzet. A Red Hat Fedora projektje a jövő hétre időzített, korábban még Red Hat Linux 10 néven várt, ám valószínűleg Fedora (puha kalap) néven megjelenő disztribúció kiadása utáni legfontosabb feladata az lesz, hogy 2004 tavaszára, tehát körülbelül hat hónapon belül összeállítson egy 2.6-os kernelre épülő rendszert, a második Fedora-kiadást, amely egyben az RHEL 4 alapjául is szolgál majd. A nemzetközi kiadásban már megjelent, magyar kiadásban is hamarosan kapható SuSE Linux 9.0 egyik újdonsága pedig az, hogy lehetővé teszi a 2.6-os kernel tesztváltozatának kipróbálását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról