Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 29. 13:42

A mobilszolgáltatókat is jelölték a hazai Nagy Testvér Díjra

A harmadszor kiosztásra kerülő Nagy Testvér Díj közönségdíját akár a hazai mobilszolgáltatók is elnyerhetik -- derül ki a tegnap indított szavazás oldaláról . A szolgáltatók azzal érdemelték ki a privát szféra védőinek figyelmét, hogy éveken keresztül -- többszöri elmarasztalás ellenére is -- fénymásolatokat készítettek ügyfeleik személyes iratairól.

[HWSW] A harmadszor kiosztásra kerülő Nagy Testvér Díj közönségdíját akár a hazai mobilszolgáltatók is elnyerhetik -- derül ki a tegnap indított szavazás oldaláról. A szolgáltatók azzal érdemelték ki a privát szféra védőinek figyelmét, hogy éveken keresztül -- többszöri elmarasztalás ellenére is -- fénymásolatokat készítettek ügyfeleik személyes iratairól.

A Nagy Testvér Díjra idén szeptemberben lehetett jelölni állami szerveket, vállalatokat és magánszemélyeket egyaránt. Az egyes kategóriák jelöltjei november 6-án vehetik át a nem túl hízelgő elismerést. A közönségdíjra jelöltek között van a Budapesti Rendőrfőkapitányság és a Bicskei Rendőrkapitányság, a MÁV, a Pénzügyminisztérium, a Szabó Kerttechnika, Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára, valamint mindhárom hazai mobilszolgáltató.

A mobilszolgáltatók fénymásolási szokása a zsűri egyik tagja szerint -- mint a Nagy Testvér Díj honlapján olvasható -- "tökéletesen értelmetlen, céltalan, cél nélkül pedig másolat nem készíthető". A szolgáltatók az új előfizetők jelentkezésekor hosszú időn keresztül készítettek fénymásolatot a leendő ügyfél személyi igazolványáról, annak ellenére, hogy az adatvédelmi biztos elmarasztalta a vállalatokat emiatt. Később a Hírközlési Felügyelet határozatot is kézbesített a szolgáltatóknak, melyben eltiltotta őket a fénymásolat készítéstől. Mindezek ellenére az adatvédelmi biztos jogkörének bővülésével első január intézkedései egyikeként ismét kilátásba helyezte, hogy vizsgálni fogja a szolgáltatók adatkezelését.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azok a magánszemélyek, cégek, állami intézmények kaphatnak Nagy Testvér Díjat, akik/amik a legtöbbet tették az emberek (elektronikus) magánszférájának megsértéséért. A magánszféra védelméért legtöbbet tevő szervezet vagy magánszemély a pozitív e-privacy díjat nyeri el. A közönségszavazatokat az interneten, a hu.bigbrotherawards.org oldalon lehet leadni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról