:

Szerző: Barna József

2003. október 22. 16:00

Bahrein az IBM-re és a Linuxra alapozza elektronikus kormányzati rendszerét

A bahreini kormány Központi Informatikai Szervezete (CIO) döntést hozott nemzeti elektronikus kormányzati rendszerének kiépítésére a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer alapján. A CIO, a Gulf Business Machines (GBM) és IBM között létrejött, az ország állampolgári szolgáltatásainak átalakítását célzó, szoftverek, hardverek és szolgáltatásokat is tartalmazó széleskörű megegyezés kulcsfontosságú eleme Bahrein nemzeti elektronikus kormányzati kezdeményezésének.

A bahreini kormány Központi Informatikai Szervezete (CIO) döntést hozott nemzeti elektronikus kormányzati rendszerének kiépítésére a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer alapján. A CIO, a Gulf Business Machines (GBM) és IBM között létrejött, az ország állampolgári szolgáltatásainak átalakítását célzó, szoftverek, hardverek és szolgáltatásokat is tartalmazó széleskörű megegyezés kulcsfontosságú eleme Bahrein nemzeti elektronikus kormányzati kezdeményezésének.

"A nyílt forráskódú technológiák példátlan lehetőségeket kínálnak országunk egész társadalmának modernizálására. A bahreini kormány úttörő kezdeményezésének célja, hogy a Királyság a technológiai fejlődés homlokterében maradjon, állampolgárainak pedig rugalmas és könnyű hozzáférést biztosítson a kormányzati szolgáltatásokhoz" -- nyilatkozta Shaikh Ahmed Ateyatalla Al Khalifa, a CIO másodtitkára.

A Gulf Business Machines CIO-val való együttműködésének célja a kormányzat információs infrastruktúrájának egyesítése és hatékonyan működő állampolgári szolgáltatások biztosítása hatékony, biztonságos hardverekből álló hálózat, megfelelő hálózati alkalmazások és szoftverplatformok segítségével. A projekt integrálja Bahrein meglévő háttérrendszereit, a Nemzeti Adatbázist, a Bevándorlási és Központi Népesség-nyilvántartó (CPR) rendszert, valamint az Ügyfélszolgálati Rendszert (CRM), ezenkívül támogatja a nemzeti intelligenskártya-rendszer kiépítését, melynek segítségével az állampolgárok elérhetik a kormányzati eszközöket, információkat, szolgáltatásokat.

Bahrein elektronikus kormányzati stratégiája öt kulcsprojektből áll: a Nemzeti Adatbázis Projektből, a Biztonsági Stratégiai Kivitelezési Projektből, a Hardver- és Szoftverfejlesztési Projektből, a Kormányzati Adatkezelési Hálózat Projektből és az Alkalmazás-átalakítási projektből. A fentiek mellett a nemzeti Intelligenskártya- és Adatkezelési Infrastruktúra (PKI) projekt eredményeként az állampolgárok és bevándorlók egyetlen kártya segítségével férhetnek hozzá a kormányzati szolgáltatásokhoz és az "e-pénztárca" fizetési rendszerhez.

A Nemzeti Adatbázis Projekt keretei között Bahrein örökölt nemzeti adatállományát egyesítik az IBM DB2 platformja segítségével. A Biztonsági Stratégiai Kivitelezési Projekt az IBM központi "biztonsági szervere" felhasználásával biztosítja a kormányzati információk és az állampolgárok személyes adatbiztonságának védelmét. Az Alkalmazás-átalakítási Projekt biztosítja a kormányzati alkalmazások működését a Linux szerverek közötti egyetlen integrált alkalmazáson. A hardver- és szoftverfejlesztési projekt a központi egységben integrálja a fizikai követelményeket és a stratégia kivitelezéséhez szükséges szerver- és kliensszinteket. A fentieken kívül a Kormányzati Adatkezelési Hálózat projekt egységesíti a meglévő, 1995-ben létrehozott kormányzati adatbázisokat annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az elektronikus kormányzat követelményeinek.

Egyedül az GBM/IBM tudott a stratégiának megfelelő, komplett megoldást biztosítani az együttműködéshez. "Az infrastruktúra alapját az IBM eServer zSeries háttérplatformként működő szerverein futó Linux operációs rendszerek, a middleware-ként funkcionáló IBM WebSphere, alkalmazási szerver, megfelelő e-business és infrastrukturális szoftverek, egy IBM MQSI integrációs motor, IBM Tivoli vállalatirányítási környezet és az IBM DB2 adatbázis platformja képezik. Az IBM eServer pSeries 640-en futó IBM WebSphere teszt- és fejlesztési környezetként szolgál majd. A nemzeti elektronikus kormányzati stratégia Linux alapon való felépítése hosszú távú stabilitást és sokoldalúságot biztosít a felhasználók részére, mely kiemelt fontossággal bír a nemzeti erőforrások műszaki fejlesztése szempontjából" -- hangsúlyozta Cesare Cardone, a GBM ügyvezető igazgatója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.