Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 17. 10:37

Fejlesztés, oktatás és támogatás a hátrányos helyzetűek segítésére

Egy technikai újdonság bevezetésével vakok és gyengénlátók számára is olvashatóvá tette az [origo] oldalait az Axelero. A szolgáltató továbbá egymillió forint értékben internet-hozzáféréssel támogatja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét (MVGYOSZ), emellett az Axelero és a Matáv a mozgáskorlátozottak és a roma lakosság számára indított ingyenes internetes oktatási programokat.

Egy technikai újdonság bevezetésével vakok és gyengénlátók számára is "olvashatóvá" tette az [origo] oldalait az Axelero. A szolgáltató továbbá egymillió forint értékben internet-hozzáféréssel támogatja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét (MVGYOSZ), emellett az Axelero és a Matáv a mozgáskorlátozottak és a roma lakosság számára indított ingyenes internetes oktatási programokat.

Az Axelero Internet által fenntartott [origo] új szolgáltatása a Hírmondó, a vakok és gyengénlátók számára teszi lehetővé az internetezést. A szolgáltatás elindítását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott projekt tette lehetővé, amelynek keretében a Speech Technology Kft. jóvoltából megszületett a látássérültek igényeinek megfelelő hírfelolvasó böngésző.

A hangos böngésző képes a weboldalak felolvasására, illetve a látássérültek számára speciálisan megformázott szövegeken könnyű navigációt tesz lehetővé. Az [origo] saját szerkesztésű csatornáit (Politika, Itthon, Európai Unió, Bűnügyek, Nagyvilág, Szórakozás, Sport, Üzleti Negyed, TechBázis, Női Lapozó) a magyar portálok közül elsőként alakította át ennek megfelelően, így a szoftver használói önállóan és azonnal hozzájuthatnak az oldalak tartalmához, de remélhetőleg az így használható webes tartalmak köre a jövőben jelentősen bővülni fog. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány a rendszer tervezésével és tesztelésével járult hozzá a projekt sikeréhez.

A Hírmondó a Speech Technology saját fejlesztésű egyedülálló beszédszintézis eljárását alkalmazza, amely minden más jelenleg létező megoldáshoz és rendszerhez képest alacsonyabb költséggel és jobb minőségben működtethető. A böngésző sokoldalú internethasználatot tesz lehetővé, a szoftver az [origo] Hírmondó, vagy Szoftverbázis oldalairól ingyenesen tölthető le.

A technológiai fejlesztés mellett az Axelero Internet egymillió forint értékben 50 darab egyéves korlátlan internet-hozzáférést adományozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ), amelyet a szervezet pályázat útján oszt ki tagjai számára, elsősorban azoknak, akik az internetet főként munkavégzésre vagy tanulásra használják. Az erre szóló pályázatokat szeptember 30-ig adhatták be az igénylők.

A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esetében az oktatás is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az Axelero és a Matáv a mozgáskorlátozottak és a roma lakosság számára ezért ingyenes internetes oktatási programot indított. A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és a Mediátor Alapítvány – Roma Centrummal közösen meghirdetett oktatás olyan emberek számára jelentheti az első lépések megtételét a világháló felé, akik helyzetüknél fogva az átlagnál is távolabb állnak az információs társadalom nyújtotta lehetőségektől.

A programon résztvevők 4 órás, számítógéppel támogatott oktatás keretében mind elméleti, mind pedig gyakorlati oldalról megismerhetik, hogy milyen lehetőségek rejlenek az internet használatában. A képzést követően minden résztvevő ingyenes, hasznos információkat tartalmazó CD-t kap ajándékba, amelyen 15 óra ingyenes internet-hozzáférés is található annak érdekében, hogy az oktatásokon elhangzottakat otthon is kipróbálhassák. Az oktatásokra a MEOSZ és a Roma Centrum honlapján megjelölt elérhetőségeken és időpontokban lehet jelentkezni. Az oktatásokat a szervezetek által biztosított, internethozzáféréssel ellátott helyeken tartják a Matáv szakképzett oktatói, ilyen helyiség hiányában pedig a távközlési vállalat fedezi az oktatóterem bérleti díját.

Az Axelero Internet reményei szerint az internet, mint a kiszolgáltatottságot csökkentő, önálló információszerzési és kommunikációs lehetőség a jövőben egyre több egészségügyi, szociális, vagy egyéb okból hátrányos helyzetű ember számára biztosít majd jobb munka-, információszerzési, oktatási és kommunikációs lehetőséget, és ezen keresztül jobb életkörülményeket. A most nyújtott támogatások az Axelero Internet hosszabb távú jövőképét is tükrözik: a világban zajló folyamatokat tekintve Magyarország versenyképességének megtartását és növelését a tudásalapú társadalom megteremtésében látja, amelynek egyik alappillére az internetre épülő tudásbázis és kommunikáció lehet. A tudás, és a tudás megszerzésének eszköze, az internet az egészséges emberekkel sok tekintetben egyenrangú szerephez segítheti a hátrányos helyzetűeket, illetve eltörli az etnikai különbségeket.

a címlapról