Szerző: Ady Krisztián

2003. október 17. 12:27:41

Kék lézerre alapozott, nagy kapacitású adattároló meghajtót és médiákat mutatott be a Sony Storage Solutions

A Sony európai divíziója, a Sony Business Europe Storage Solutions adattárolási megoldásokat nyújtó részleg bejelentette új termékvonalát. A Professional Disc for DATA optikai lemezek akár 23 GB-nyi adat tárolására képesek, ez a kapacitás ötszöröse a jelenleg használatos 5,25-os magnetooptikai (MO), vagy DVD-lemezes megoldásoknak.

A Sony európai divíziója, a Sony Business Europe Storage Solutions adattárolási megoldásokat nyújtó részleg bejelentette új termékvonalát. A "Professional Disc for DATA" optikai lemezek akár 23 GB-nyi adat tárolására képesek, ez a kapacitás ötszöröse a jelenleg használatos 5,25"-os magnetooptikai (MO), vagy DVD-lemezes megoldásoknak.

A Sony tájékoztatása szerint a "Professional Disc for DATA" formátum a magnetooptikai elven működő megoldások "természetes" utóda, egy új termékvonalat képvisel a vállalat útitervében. A meghajtóhoz készített 23 GB-os lemezekből létezik egyszer írható és újraírható változat is. A külső behatásoktól erős tok, cartridge védi a lemezt, mely egyetlen oldalon, egyetlen rétegben nyújtja ezt a kapacitást.

A nagy adatsűrűséget a Blu-ray formátum kapcsán megismert kék, rövid hullámhosszú lézert alkalmazó technológia biztosítja. A Sony "Professional Disc for DATA" meghajtói 11 MByte/s-os olvasási és 9 MByte/s-os írási sebességre képesek az Ultra160 LVD/SE interfészen keresztül. A készülék hosszú élettartamát automatikus lencsetisztító mechanika, robusztus, pormentes ház biztosítja.

A "Professional Disc for DATA" meghajtó BW-F101 típusjelzéssel vásárolható meg novembertől, az újraírható és egyszer írható médiákkal egyetemben.

a címlapról