Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 16. 14:54

Hétszeresére növelte nettó nyereségét az EMC

Joseph M. Tucci
Joseph Tucci
Hétszeresére növelte nyereségét az EMC, miután a cég sikerrel mutatkozott be az adattárolás-menedzsment szoftverek piacán és átszervezések és elbocsátások révén csökkentette költségeit.

A harmadik negyedévben a vállalat 20 százalékkal 1,51 milliárd dollárra növelte forgalmát és 159 millió dollár, azaz részvényenként 7 cent nettó nyereséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat 21,3 millió dollár, azaz részvényenként 1 cent profitot tudott felmutatni. A vállalat a negyedik negyedévben 1,74-1,78 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 5 centes nyereséget vár. A Reuters Research által megkérdezett elemzők átlagosan 1,67 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 6 cent nyereséget jeleztek előre.

Joe Tucci elnök-vezérigazgató szerint a vállalat jó úton halad afelé, hogy az idei évben kétszámjegyű százalékos növekedést érjen el. "Az év első 9 hónapjában tavalyhoz képest 11 százalékkal növekedtünk, világos hogy piaci részesedésünk növekszik" -- mondta Tucci. Az adattárolási szoftverek eladásai a cég teljes bevételének 23 százalékát tették ki, a tárolóberendezések forgalma kétszámjegyű százalékkal emelkedett.

Az EMC tervei szerint a negyedik negyedévben lezárul a Legato Systems 1,3 milliárd dollár értékű részvénycserés felvásárlása, amelyet még júliusban jelentettek be. A Legato Systems egy 500 főt foglalkoztató, világszerte 31 ezer ügyféllel rendelkező szoftvercég birtokába jut, amely részesedését tekintve a harmadik szereplő a backup alkalmazások piacán, amelyet a Veritas vezet az IBM előtt.

Az EMC a hét elején közölte, hogy egy 1,7 milliárd dolláros részvénycserés tranzakció keretén belül felvásárolja a Documentum vállalatot, amely vállalati tartalomkezelő rendszereket fejleszt. A felvásárlást egyelőre sem a hivatalos szervek, sem pedig a Documentum részvényesei nem hagyták jóvá. A szoftvervállalatok felvásárlása nyomán az EMC arra számít, hogy 2004-ben a szoftver-értékesítés teljes forgalmának több mint negyedét adja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról