Szerző: Ady Krisztián

2003. október 15. 15:42

Számos gyártó áll az XGI Volari grafikus processzorok mellé

A Digitimes információi szerint számos gyártó, többek között a tajvani Asustek Computer, a CP Technology, a Gigabyte Technology és a Micro-Star International (MSI) dobja hamarosan piacra az XGI Volari grafikus processzoraira alapozott videokártyáit.

A Digitimes információi szerint számos gyártó, többek között a tajvani Asustek Computer, a CP Technology, a Gigabyte Technology és a Micro-Star International (MSI) dobja hamarosan piacra az XGI Volari grafikus processzoraira alapozott videokártyáit.

Az XGI processzorai által hajtott kártyák legkorábban november végén kerülhetnek az üzletekbe, közölték iparági források. "Valóban együtt dolgozunk a CP Technology-vel és a Gigabyte-tal" -- mondta Patrick Chang, az XGI PR-menedzsere, megerősítve a Digitimes információit. "Ugyanakkor nem tudunk róla, hogy bármilyen üzletet kötöttünk volna az Asustekkel és az MSI-jal".

A chipgyártó szeptemberben mutatta be Volari-sorozatát, komplett grafikus processzor-vonalát. Chang tájékoztatása szerint a grafikus chipek sorozatgyártása október végén, november elején kezdődik meg. Az XGI alig két hete, október 1-én jelentette be, hogy a Club 3D is felkarolta a cég termékeit.

A DirectX 9-kompatibilis Volari család számos tagot számlál. A legizgalmasabb és egyben legnagyobb teljesítményű modell a Volari V8. A teljesen DirectX 9-kompatibilis lapka 2 darab vertex shader egységgel, 4 darab pixel shader egységgel és 8 pixel futószalaggal rendelkezik. A várhatóan 350 MHz körüli sebességen üzemelő grafikus processzor 256 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 256 Mbyte DDR vagy DDR2 szabványnak megfelelő memóriát támogat. Maximális memória-sávszélessége 500 MHz-en futó DDR2 memóriák használata esetén elérheti a 32 Gbyte/sec-ot is.

A lapka különlegessége, hogy akár két GPU is kerülhet egyetlen videokártyára. Az XGI ugyanis úgy ítélte meg, hogy a nagysebességű grafikus processzorok előállítása 0,13 mikronos gyártástechnológiával nem eléggé hatékony, miközben igen költségigényes. A vállalat hatékonyabb teljesítménynövelő megoldásnak tartja a lapkák többszörözését. Ezt a két grafikus processzort összekapcsoló BitFluent technológia teszi lehetővé, amely 2,13 Gbyte/sec sebességgel képes az adatokat mozgatni a két lapka között.

A középkategóriás Volari V5 hasonló specifikációkkal rendelkezik, mint nagyobb testvére, ám csupán 2 pixel shader egységet és 4 pixel futószalagot tartalmaz. Mindkét modellből létezik egyszerű és Ultra változat: utóbbi 50 MHz-cel gyorsabban üzemel, feltehetően gyorsabb memóriachipek társaságában.

Az XGI bejelentette továbbá Volari XP5 névre keresztelt modelljét is, amelyet noteszgépekbe szán. Ez a lapka a DirectX 8.1-gyorsításra képes Trident XP4 magon alapul, 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik és 250 MHz-es magsebességen üzemel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról