Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 15. 13:11

Két processzormagot tartalmaz és négy programszál egyidejű futtatására képes az IBM Power5

A kaliforniai San Joséban ezen a héten tartott Microprocessor Forum keretén belül az IBM számos részletet árult el Power5 processzoráról, amely a jövő év során debütál a vállalat eServer pSeries és iSeries szervereiben.

A kaliforniai San Joséban ezen a héten tartott Microprocessor Forum keretén belül az IBM számos részletet árult el Power5 processzoráról, amely a jövő év során debütál a vállalat eServer pSeries és iSeries szervereiben.

A Power5 -- elődjéhez hasonlóan -- egy lapkán két processzormagot tartalmaz, azonban támogatja a szimultán többszálú végrehajtás, így a két processzormag összesen négy utasításszál párhuzamos végrehajtására képes. Ez azt jelenti, hogy egy 32 processzorral szerelt csúcskategóriás eServer pSeries UNIX-szerver az alkalmazások felé 128 processzoros rendszernek "látszik". Az IBM jelenlegi csúcskategóriás UNIX-szervere, a p690 "Regatta" összesen 16 processzort és 32 processzormagot tartalmaz. A többszálú végrehajtás természetesen kikapcsolható.

A Power4-hez képest jelentős újdonság továbbá, hogy a Power5 a processzorra integrált memóriavezérlőt tartalmaz, amely révén jelentősen csökkenthető a memória késleltetése. Az utóbbi időben debütált modern processzorok közül számos modell tartalmaz integrált memóriavezérlőt, többek között a Sun UltraSPARC III, az AMD Opteron és a HP Alpha EV7 is.

A Power5-öt az IBM eleinte 130 nanométeres csíkszélességgel állítja elő. A 276 millió tranzisztort tartalmazó chip mérete 389 mm2. A vállalat a tervek szerint 2005-ben már 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával állítja elő a chipeket, amelyek magasabb órajelen működnek és Power5+ néven kerülnek forgalomba.

A nagy teljesítményű processzorokkal szerelt szerverekben és az ilyen rendszereket tartalmazó adatközpontokban az utóbbi időben egyre komolyabb problémát jelent a félvezetők hőtermelése. A Power5 "Dynamic Power Management" technológiával rendelkezik, amelynek köszönhetően azonos fogyasztás és hőledás mellett 50 százalékkal több utasítás végrehajtására képes, mint a Power4+.

Korábban már hírt adtunk az IBM új csúcskategóriás, Power5 chipekre épülő UNIX-szerveréről, amelyet "Squadron" kódnéven fejleszt a cég. Rövid távon az IBM célja, hogy megelőzze a Sunt és a HP-t a UNIX szerverek piacán, hosszú távon azonban a Squadron egyfajta konszolidációs projektnek tekinthető, amelynek keretében az IBM nagyteljesítményű szerverei -- eServer pSeries, iSeries és zSeries -- mindannyian a Power architektúrára állnak át.

A Squadron rendkívül fejlett particionálási lehetőségeket biztosít majd a felhasználók számára, így akár összesen 10 -- IBM AIX vagy Linux -- operációs rendszer is futhat egy számítógépen. Természetesen a partíciók dinamikusan méretezhetők lesznek. A 2004 elején megjelenő AIX 5.3 operációs rendszer segítségével a számítógép mind teljesítmény, mind pedig szolgáltatások tekintetében meg fogja közelíteni az IBM jelenlegi mainframe rendszereit, a korábban S/390-ként ismert eServer zSeries sorozat tagjait.

Szintén Power5 processzorokra fog épülni az az "ASCI Purple" nevű szuperszámítógép, amelyet nukleáris kutatásokra használnak majd. Előzetes becslések szerint az ASCI Purple teljesítménye 100 teraFLOPS lesz, vagyis a rendszer másodpercenként 100 billió lebegőpontos művelet végrehajtására lesz alkalmas. Az IBM szerint a számítógép olyan gyors lesz, akár az emberi agy. Ezt 12 ezer Power5 mikroprocesszor, 50 terabyte memória és 2 petabyte háttértár teszi lehetővé. A világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe, az NEC Earth Simulator 35,86 teraFLOPS teljesítményre képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról