:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 14. 12:28

A VIA bemutatta a világ legkisebb és legalacsonyabb fogyasztású x86 processzorát

A tegnap kezdődött Microprocessor Forum rendezvényen mutatkozott be a VIA Eden-N processzor, amely beépített hardveres biztonsági funkcióval bír, emellett a világ legkisebb és legalacsonyabb fogyasztású x86 processzora.

A tegnap kezdődött Microprocessor Forum rendezvényen mutatkozott be a VIA Eden-N processzor, amely beépített hardveres biztonsági funkcióval bír, emellett a világ legkisebb és legalacsonyabb fogyasztású x86 processzora.

Az Eden-N szíve, a Nehemiah processzormag 16 fokozatú futószalagot, teljes magsebességen üzemelő lebegőpontos egységet, illetve 128 kbyte elsőszintű és 64 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A chip támogatja az MMX, 3DNow! és SSE utasításkészleteket. A mindössze 15x15 mm méretű, nanoBGA tokozású processzor 1 GHz-es órajelen csupán 7 Watt disszipációval rendelkezik.

Az Eden-N a Nehemiah processzormagban korábban már bevezetett PadLock Security Suite biztonsági funkción kívül két hardveres véletlenszám-generátort és a PadLock Advanced Cryptography Engine-t (ACE) is tartalmazza. Utóbbi a vállalat szerint csúcsteljesítményt nyújt az adatok Advanced Encryption Standard (AES) szerinti titkosításában.

Az Eden-N 1 GHz-es órajelet figyelembe véve 12,5 Gbps sebességű, AES szerinti titkosításra képes, ami a vállalat mérései szerint nyolcszor gyorsabb, mint egy 3 GHz-es Pentium 4 processzoron futó szoftveres titkosítás. Az Eden-N processzor ezért kitűnő választás olyan vállalati vagy államigazgatási környezetbe, ahol rendkívül fontos az adatok sérthetetlensége -- véli a VIA.

A VIA Eden-N chip 533 MHz-es, 800 MHz-es és 1 GHz-es kivitelben kerül piacra 2004 első negyedévében. Az egyes változatok hőleadása csupán 4, 6, illetve 7 Watt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.