:

Szerző: mz

2000. május 19. 22:57

Herbie a láthatáron?

A hírek szerint újabb e-mail útján terjedő vírus fenyegeti számítógépeinket. Ugyan a kedves kis jövevény mint Love Bug II kezdett ismertségre szert tenni, szó sincs valamiféle mutációról, hanem egy új programmal van dolgunk. A vírus ugyan sokkal kisebb példányszámban terjedt el, de sokkal veszélyesebb, mint hatalmas népszerűségre szert tett elődje.
Terjedési útvonala szintén a Microsoft Outlook címlistáján keresztül vezet, de teljesen más módon működik, mint a szerelemvírus. A Love Bugot ugyanis észrevétlenül kaptuk meg, és tulajdonképpen észrevétlenül is terjedt. Ezzel szemben a Herbie a címlista méretétől függően 5-30 másodperc alatt szétküldi magát a talált címekre, ezt követően a merevlemez őrült tekerésbe kezd - ekkor folyik a fájlok törlése -, végső felvonásként pedig kék képernyővel köszönt ránk a Microsoft operációs rendszere, mely ettől kezdve többet el sem fog indulni.
A Herbie működése a Windows scripting host-on alapul, mely a Windows 98 vagy Windows 2000-ben megtalálható, illetve a Windows 95-re is felkerül az Internet Explorer 5 telepítésekor. A baj megelőzésére legjobb lépésnek a scripting host letiltása tűnik, melyet ha mellőzünk rendszerünkből, az égvilágon semmi nem fogja hiányolni, legalábbis a felhasználók 99,99 százalékánál.

Eddig a hír. Kommentálnám. Amikor a Love Bug megjelent, a hírverés előtt már egy-két nappal megkaptam, méghozzá egy magyarországi kapcsolattól. Akkor valóban az történt, ami ilyenkor várható: először elterjedt a vírus, majd jöttek a hírek, a világ egy része összeomlott, másik része felkészült, harmadik része meg jót röhögött - ők nem Windows-t vagy nem PC-t használnak; vagy legalábbis nem Outlookot. Ezzel szemben most előbb hallunk a vírusról, minthogy az valahol is felbukkanna. Akik beszélnek róla, természetesen az ilyen vírusok irtásából, szaktancsadásból élnek. Önkéntelenül is arra kell gondolnom: valakik a Love Bug által keltett hisztériát kihasználva némi extraprofitra szeretnének szert tenni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.