:

Szerző: Barna József

2003. október 13. 18:21

Hűvös és csöndes Athlon 64 processzorok

Az AMD új Athlon 64 asztali processzorai támogatják a az energiatakarékos üzemet biztosító CoolnQuiet technológiát, mely lehetővé teszi, hogy a processzorok az éppen futtatott alkalmazás teljesítményigényéhez mérten változtassák sebességüket. E dinamikus teljesítményszabályozás a processzorok fogyasztásának és hőleadásának csökkenésével jár.

Az AMD új Athlon 64 asztali processzorai támogatják a az energiatakarékos üzemet biztosító Cool'n'Quiet technológiát, mely lehetővé teszi, hogy a processzorok az éppen futtatott alkalmazás teljesítményigényéhez mérten változtassák sebességüket. E dinamikus teljesítményszabályozás a processzorok fogyasztásának és hőleadásának csökkenésével jár.

A Cool'n'Quiet az AMD mobil processzoraiból ismert PowerNow! energiatakarékos funkció asztali lapkákhoz igazított változata. Amint arról korábban hírt adtunk, a vállalat már tavaly bevezette ezt a megoldást Athlon XP processzorainál, ám a technológiával ellátott modelleket kizárólag a japán piacon forgalmazta. A Cool'n'Quiet lehetővé teszi a processzor órajelének és tápfeszültségének terheléstől függő módosítását.

A nemrég bevezetett Athlon 64 processzorok már támogatják a technológiát, melynek aktiválásához Windows ME és 2000 operációs rendszerek alatt egy alkalmazásra, míg Windows XP alatt csupán egy processzordriverre van szükség -- ezek letölthetőek az AMD honlapjáról. A szoftverek telepítését követően a rendszer vezérlőpultjáról állíthatók be az energiatakarékos funkciók. A 2 GHz-en futó Athlon 64 3200+ esetében például minimális terhelés mellett 800 MHz-re csökken az órajel és 1,38 Voltra a tápfeszültség. A terhelés növekedéséhez a lapka dinamikusan képes alkalmazkodni, az órajel 200 MHz-enkénti növelésével.

Az első tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem minden Athlon 64-változat támogatja a technológiát. Az AMD oldalán található dokumentációk szerint kizárólag a C revíziójú vagy annál újabb modellekben van aktiválva a Cool'n'Quiet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.