:

Szerző: roberto

2003. október 10. 23:12

Novemberben érkezik a SuSE Linux 9.0 magyar kiadása

[SuSE] A német SuSE Linux AG az elmúlt héten jelentette be, hogy

[SuSE] A német SuSE Linux AG az elmúlt héten jelentette be, hogy SuSE Linux következő, 9.0-s verziószámú kiadásának megjelenése október 24-re várható. A magyar felhasználók azonban az utóbbi években már hozzászokhattak ahhoz, hogy a SuSE hazai képviselete csak a nemzetközi változat piacra dobása utáni hetekben jelentkezik a friss verzióval, ám az akkor már magyar változatban kerül a boltok polcaira. Nem lesz ez másképp a SuSE Linux 9.0 esetében sem, a rendszer honosított változata előreláthatólag már novemberben megvásárolható lesz a hazai képviselettől, illetve a hivatalos viszonteladóktól.

A megjelenés előtt álló rendszer újdonságai közül az egyik legfontosabb, hogy a telepítő képes lesz az olyan merevlemez-partíciók átméretezésére is, amelyeken NTFS fájlrendszer, azaz Windows 2000 vagy Windows XP található. Chris Schläger, a SuSE Linux AG disztribúció-fejlesztési igazgatója a 9.0 egyéb újdonságai közül kiemelte az OpenOffice irodai programcsomag 1.1-es verzióját, és elmondta: "az OpenOffice.org fejlesztői csapata nagyon komoly fejlesztéseket hajtott végre, ezen kívül a SuSE Linux 9.0 már támogatja az Athlon64-et, így a 64-bites technológia új verziónk használatával akár minden íróasztalon elérhetővé válik".

A magyar kiadásban a megszokott alkalmazások, az OpenOffice, a KDE, a YaST mellett most még több honosított alkalmazás várható, ezek közül a legfontosabbak: a Digikam és Gphoto digitáliskamera-alkalmazások, a Kgpg titkosítóprogram, a Kdirstat könyvtárelemző, a Kgamma monitor színkorrektor, a Kopete átfogó kommunikációs program, a Krename fájlátnevező, a Pixie képnézegető, a Kpsion nevű Psion adatmentő szoftver, valamint a Xine és a Kaffeine médialejátszók.

A rendszer magyar nyelvű dokumentációja 1200 oldalasra bővül. A felhasználói kézikönyv a korábbi fejezeteken kívül részletes és átfogó információt nyújt a KDE munkakörnyezet ritkábban használt programjairól, például a Korganizer feladatszervezőről és a GNU Pricacy Guard (GPG) titkosítóprogramról. Szintén újak a GNOME-ról, a Mozilláról, valamint a palmtopok szinkronizálásáról szóló fejezetek. A rendszerkézikönyv új fejezetek olvashatók az LDAP címtárszolgáltatásról, az Apache webszerveről, és kibővült a Sambáról szóló rész is.

A SuSE hazai képviseletének adatai szerint a Sulinet Expressz program keretében eddig közel tízezer számítógépet értékesítettek SuSE Linux operációs rendszerrel, amelynek a legújabb, 9.0 verziója november elejétől vásárolható meg Magyarországon a számítástechnikai boltokban, valamint a nagyobb bolthálózatokban, 24900 forintos végfelhasználói áron. Az öt CD-lemezből, egy kétoldalas DVD-lemezből, felhasználói kézikönyvől és rendszerkézikönyvből álló szoftvercsomaghoz kétszeresére növelt, 180 napos telepítési támogatást biztosítanak. További információkkal a SuSE Linux megújult magyar honlapja, a www.suselinux.hu szolgál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.