:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 10. 14:28

Jen-Hsun Huang szerint a chipgyár nélküli félvezetőgyártók végül szoftvergyártókká válnak

Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun Huang
Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang szerint a chipgyár nélküli (fabless) félvezetőgyártók napjai meg vannak számlálva. A fabless cégek azok a chipgyártók, amelyek számára az alkatrészek fizikai gyártását valamely szerződéses félvezetőgyártó végzi. Fabless gyártó többek között az NVIDIA, az ATI, a VIA, és a Transmeta is.

Huang a Fabless Semiconductor Association Suppliers' Expo rendezvényen kifejtette, hogy az NVIDIA sikerének kulcsa a partnerekkel való szoros együttműködés, elmondása szerint mindenképpen szükséges mások erőforrásainak bevonása, hiszen csak így lehetséges elegendő mennyiségű és minőségű termék előállítása.

Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója nyomatékosította, hogy vállalata nem érhetett volna el ilyen sikereket, amennyiben nem működik együtt szorosan saját beszállítóival, a videokártya-gyártókkal, az alaplap-gyártókkal, OEM-ekkel és kiskereskedőkkel. Huang úgy véli, hogy az NVIDIA sikerében jelentős szerepe volt annak, hogy ismertté tette saját márkanevét a végfelhasználók körében, amiben kulcsfontosságú volt a digiális tartalomkészítőkkel kialakított partneri kapcsolat. Ez azt eredményezte, hogy a tartalom "adta el" az NVIDIA chipekre épülő termékeket.

Jen-Hsun Huang úgy véli, hogy a chipek tervezéséhez, fejlesztéséhez és gyártásához szükséges erőforrás-szükségletek egyre növekednek, az alkalmazás-specifikus áramkörök piaca azonban egyre csökken, ezért csak azok a fabless gyártók tudnak hosszú távon is sikert aratni, amelyek számos alkalmazási területet tudnak egy konfigurálható vagy programozható hardverrel kiszolgálni. Huang szerint csak így érhető el olyan értékesítési volumen, amely mellett megéri a gyártást beindítani.

Az NVIDIA alapítója szerint egy problémára egyre többször jelent megoldást egy FPGA (field programmable gate array), egy digitális jelprocesszor, vagy egy olyan grafikus chip, amely képes általános médiafeldolgozásra. A fabless gyártók szemszögéből ez azt eredményezheti, hogy végső soron szoftverfejlesztőkké válnak és a programozható vagy konfigurálható chipek csupán a szoftver piacra juttatásának eszközei lesznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.