:

Szerző: Barna József

2003. október 8. 09:40

IDC: nőtt a Windows részesedése a szerverek piacán

Az IDC legfrissebb jelentése szerint a Microsoft tovább növelte részesedését a szerver operációs rendszerek piacán, adta hírül ma a The Wall Street Journal . A piackutató cég ugyanakkor kizárólag a kereskedelmi szoftverek eladásainak alakulását vizsgálta.

Az IDC legfrissebb jelentése szerint a Microsoft tovább növelte részesedését a szerver operációs rendszerek piacán, adta hírül ma a The Wall Street Journal. A piackutató cég ugyanakkor kizárólag a kereskedelmi szoftverek eladásainak alakulását vizsgálta.

A ma megjelenő jelentés szerint a Microsoft Windows operációs rendszerei tavaly a szerverek 55 százalékán voltak megtalálhatók, míg egy évvel korábban részarányuk 50,5 százalék volt. A megvásárolható Linux-változatok 23,1 százalékos részesedést szereztek 2002-ben, ami enyhe növekedést jelent az egy évvel korábbi 22,4 százalékos szinthez képest. Az IDC prognózisa szerint egészen 2007-ig mind a Windows, mind pedig a Linux növelni fogja részesedését a piacon.

A jelentés ugyanakkor nem tükrözi a két rivális rendszer közötti valós erőviszonyokat, hiszen az a forgalmi adatokat vette alapul és így szükségszerűen eltekintett az ingyenesen beszerezhető Linux-verziók figyelembevételétől. Ám amint azt Al Gillen, az IDC elemzője elmondta, a vállalatok egyre gyakrabban választják az olyan fizetős disztribúciókat, mint a Red Hat vagy a SuSE, melyekhez terméktámogatás és frissítések is járnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.