Szerző: roberto

2003. október 7. 22:56

SuSE Linux Standard Server 8: friss szerver operációs rendszer a SuSE-től

[SuSE] A nürnbergi székhelyű SuSE ma jelentette be kis- és

[SuSE] A nürnbergi székhelyű SuSE ma jelentette be kis- és középvállalati igényeket kielégítő új szerver operációs rendszerét. A 32 bites, egy vagy két processzort tartalmazó Intel-kompatibilis rendszerekhez készült OS-szel például internethozzáférés, e-mail és nyomtatási szolgáltatások valósíthatóak meg. A Standard Server a grafikus konfigurációs eszközök segítségével mélyebb Linux-ismeret nélkül is beállítható, és többek közt windowsos tartományvezérlőként, windowsos fájl- és nyomtatószervferként, internetes átjáróként, levelezőszerverként, alkalmazásszerverként, DNS-szerverként és DHCP-szerverként is képes működni.

Jürgen Geck, a SuSE műszaki vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta: "a SuSE Linux szerver termékcsalád bővülése a SuSE Linux Standard Serverrel a kisebb szervezetek és részlegek számára számára is sokoldalú megoldást jelent, amelyben minden benne van, ami egy szerver operációs rendszertől elvárható". Geck azon meggyőződését is kifejezte, hogy a Standard Serverrel a vásárlók időt és költséget takarítanak meg hálózataik megvalósítása és felügyelete során.

A grafikus felületen telepíthető és használható Standard Server lehetővé teszi a távoli webalapú adminisztrációt, a külső munkatársak számára megbízható VPN (Virtual Private Network) kapcsolatot biztosít, a rendszer felhasználóinak adatbázisát pedig LDAP-alapú címtárral valósították meg. A termék nemzetközi változata novembertől vásárolható meg közvetlenül a SuSE-től, illetve a SuSE Linux viszonteladóktól. A 450 dolláros (kb. százezer forint) OS-hez egy évig járnak a biztonsági frissítések a SuSE Linux Karbantartási Program keretében, később ez az időszak újabb egyéves regisztrációkkal maximum öt évig meghosszabbítható.

A SuSE Linux magyarországi irodája a nyáron már bejelentette, hogy rendszerből magyar változat is készül. Szentiványi Gábor, a cég vezetője korábban kihangsúlyozta, hogy ez "lesz az első olyan Linux-alapú szervertermék a magyar piacon, amely magyar nyelven telepíthető, használható, adminisztrálható, és amelyhez a teljes körű üzemeltetési dokumentáció és a támogatás is magyar nyelven érhető el".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról