Szerző: Bodnár Ádám

2000. május 19. 19:15

Gondban az Intel: zsákutca a Rambus?

Az Intel tegnap villámtalálkozóra hívta az RDRAM modulokat gyártó vállalatok képviselőit. A Hyundai, Infineon, Toshiba, Micron, NEC és Samsung cégek emberei az arizonai Chandler városban gyűltek össze és tárgyaltak az Intel képviselőivel. Az Intel célja a megbeszélésen az volt, hogy rávegye a gyártókat az RDRAM modulok gyártásási kapacitásának növelésére valamint a piaci árak csökkentésére.

Mint ismeretes, az Intel terveiben főként csak az RDRAM-ot használó chipkészletek és erre optimalizált processzorok szerepelnek, ám a jelenlegi árak mellett erősen kérdéses az új technológia piaci életképessége. A gyártóknak óriási problémákat okoz a korábbi RDRAM-megrendelések törlése, ugyanis ezen az áron a modulok szinte teljesen eladhatatlanok. Ezért képviselőik egyértelmű álláspontja szerint a cégek csak akkor hajlandók legalább fenntartani a jelenlegi termelési volumeneket, ha úgynevezett "non-cancellation" szerződést írnak alá az OEM-cégekkel, amiben lefektetik, hogy a legyártott memóriamodulokat a megrendelő mindenképpen kifizeti, és a megrendelést nem törli vagy mondja vissza.

Ugyanakkor (talán pont a hihetelenül magas RDRAM árak miatt) az SDRAM-ok iránti kereslet minden eddiginél nagyobb méreteket ölt, és a cégek természetesen igyekeznek valamennyi igény kielégíteni, ám gyártókapacitásuk természetesen véges, ezért jól meg kell fontolniuk, milyen memóriát gyártsanak: olcsón előállíthatót és eladhatót, vagy méregdrága eladhatatlan típust.

Nos, a találkozó a mai napon minden megegyezés nélkül félbeszakadt, ugyanis a felek álláspontja egy kicsit sem közeledett egymáshoz. Az Intel ragaszkodott hozzá, hogy az RDRAM modulok piaci ára egységesen 30%-al legyen több az SDRAM modulok áránál, de a RAM-gyártók egységesen úgy határoztak, hogy fenntartják a jelenleg szokásos árakat. Manapság egy azonos méretű RDRAM modul nem ritkán több, mint háromszorosába kerül az SDRAM modulnak, és a legolcsóbb Rambus memóriával készülő számítógépek ára is 1200 amerikai dollárnál kezdődik (~340000 Ft).

Ezzel komoly veszélybe került a további Intel termékek sorsa, ugyanis ha a cég mereven ragaszkodik a méregdréga Rambus memóriák alkalmazásához és támogatásához, az Intel processzoros számítógépek könnyen komoly piaci hátrányba kerülhetnek a relatív olcsó DDR SDRAM-alapú AMD rendszereknél. Az Intel rendszerek egycsapásra átkerülhetnek a high-end kategóriába, de nem teljesítményük, hanem áruk miatt.

Az Intel következő generációs processzorának, a télen megjelenő Willamette-nek tervezésénél is Rambus DRAM memória használatát vették alapul. Amennyiben az Intel hatására az RDRAM-árak nem tudnak az elkövetkezendő kb. fél évben jelentősen csökkenni, a Willamette piaci(!) sikertelensége nem is lehet kérdéses az SDRAM-nál fajlagosan 15-20%-al többe kerülő DDR SDRAM memóriát használó AMD Thunderbird-el szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról