Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 7. 10:22

Mégsem terjed az ADSL: közel fél éve várakoztat száz jelentkezőt az Invitel

Az Invitel halogatása miatt tavasz óta nem tudja új ADSL ügyfeleit bekötni az Enternet. A majd fél éves hercehurca ideje alatt jóval száz fölé emelkedett azoknak az ADSL-re váró jelentkezőknek a száma, akik az Enternettel szerettek volna szerződést kötni, ám az Invitel késlekedése miatt az internetszolgáltató nem tudott eddig bekötni.

[HWSW] Az Invitel halogatása miatt tavasz óta nem tudja új ADSL ügyfeleit bekötni az Enternet. A majd' fél éves hercehurca ideje alatt jóval száz fölé emelkedett azoknak az ADSL-re váró jelentkezőknek a száma, akik az Enternettel szerettek volna szerződést kötni, ám az Invitel késlekedése miatt az internetszolgáltató nem tudott eddig bekötni.

Az Enternet egyetlen hibája, hogy elsőként kezdett partnerként ADSL-t szolgáltatni az Invitel (akkor még Vivendi) területein. Az a 2002. elején kelt szerződés, amit a helyi monopolszolgáltatóval küldött, az ADSL hozzáférésekre egy fix nagykereskedelmi árat írt elő. Azonban az Invitel néhány hónappal később -- 2002 áprilisában -- Sprinternet néven a saját értékesítésében kínált ADSL hozzáférések kiskereskedelmi árát úgy állapította meg, hogy az alacsonyabb lett, mint az enternetes szerződésben szereplő nagyker ár. Ily módon az Enternet nem tudott versenyképes csomagokat kínálni partnere területein.

Jelenleg az Enternet az ADSL hozzáféréseket csak magasabb áron tudja kínálni a volt Vivendi területeken, mint maga az Invitel. A képtelen üzleti szituációban az internetszolgáltató korábban a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, ám mielőtt határozat született volna, az Invitel gyorsan egy új szerződés-tervezetet küldött a Enternetnek méltányosabb árakkal, amit az internetszolgáltató képviselői aláírva vissza is juttattak -- ám az Invitel részéről azt a mai napig senki nem szignózta.

Ígéret azért volt bőségesen, hiszen az invitelesek folyamatosan hitegették internetszolgáltató partnerüket, hogy aláírják a szerződést, ám ez a mai napig nem történt meg, sőt, az Enternet számára idén nyáron az is világossá vált, hogy akik az Invitelt képviselték a tárgyalóasztal mellett, nem is döntésképesek.

Mindezzel párhuzamosan elszámolási vita is keletkezett a két szolgáltató között, egy -- a piaci árnál jóval magasabb összegért értékesített -- ATM vonal miatt. A két szolgáltató kölcsönösen leállította egymás felé a kifizetéseket: míg az Enternet az ADSL nagykereskedelmi árát nem fizeti ki az Invitelnek (amely korábban szóban jóvá is hagyta ezt), az Invitel a díjmegosztásból származó, az Enternetet illető összeget tartja vissza.

Mindezek után a bizalom olyannyira csökkent, hogy az Enternet illetékesei már-már krimibe illő javaslattal hozakodtak elő: ha a Vivendi végre hajlandó aláírni az általa tett ajánlatról szóló szerződést, akkor az Enternet képviselői egy aktatáskában átnyújtják az Invitel által követelt összeget. Egyelőre azonban ez az ajánlat sem vezetett eredményre. Jelenleg azok az előfizetők -- több mint száz ügyfél -- akik az Enternetnél akartak ADSL-re előfizetni, hónapok óta várakozni kényszerülnek, mivel az Invitel nem szignózza az erről szóló megállapodást -- noha a korábbi, az Enternet számára üzleti szempontból hátrányos szerződés is érvényben van.

Az Invitel sajtóosztályától érdeklődésünkre csak annyi információt kaptunk, hogy hamarosan létrejöhet a megállapodás, folyamatosak a tárgyalások. A távközlési szolgáltató nem kívánt ennél több információt adni, s mint Nyers Anna, az Invitel sajtószóvivője elmondta: itt egy elszámolási vitáról van szó, és az Invitel a két szolgáltató vitáját nem kívánja a nyilvánosság elé vinni.

Az Enternet a közelmúltban a Hírközlési Döntőbizottsághoz fordult azt kérve, hogy állapítsák meg: az Invitel magatartása jogsértő volt.

Szólj hozzá a fórumban

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról