:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 6. 14:07

Fejlődő fővárosi önkormányzati weboldalak

Az elektronikus ügyintézés, illetve az e-demokrácia gyakorlására ad lehetőséget néhány fővárosi önkormányzati weboldal. A pozitív elmozdulás azért is örvendetes, mert a két fővárosi önkormányzat saját maga kezdeményezte a fejlesztéseket.

[HWSW] Az elektronikus ügyintézés, illetve az e-demokrácia gyakorlására ad lehetőséget néhány fővárosi önkormányzati weboldal. A pozitív elmozdulás azért is örvendetes, mert a két fővárosi önkormányzat saját maga kezdeményezte a fejlesztéseket.

A budapesti XVI. kerület honlapján keresztül az interneten is figyelemmel kísérhető a képviselő-testületi ülés: legalábbis a képviselők beszédei és a viták hallhatók, ugyanis az önkormányzat élő hangközvetítést ad az üléséről. Az on-line hangközvetítés a múlt hónapban volt először elérhető, és legközelebb a holnapi, október 7-i ülés lesz hallható az interneten. Illés Ágnes, a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az ülés anyagát később archiválják és az egyes napirendi pontokhoz kapcsolódva letölthetők majd a kapcsolódó hanganyagok.

Hogy azért az internetes megjelenés még nem mindenható, jól mutatja, hogy a napirendi pontok már nem érhetők el a weboldalon: a sajtóreferens szerint az a munkatársuk, aki gondozza a honlapot szabadságon van, így csak az ő visszatérését követően -- utólag -- kerül majd fel a szájtra a képviselő-testületi ülés napirendje. Az élő közvetítés mp3 lejátszóval hallgatható, holnap erre a linkre kattintva.

Egy másik kezdeményezés már inkább az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódik: ha kérelmek, dokumentumok beadása illetve átvétele még nem is, de az okmányirodai ügyintézéshez időpont kérése már megoldható az interneten keresztül is Zuglóban. A XIV. kerület honlapján a zuglói polgárok le tudják foglalni maguknak a még szabad időpontokat személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély és vállalkozói igazolvány ügyintézéséhez.

Mint az okmányirodán megtudtuk: egyelőre délelőttönként két órányi időpontot tartanak fenn az interneten bejelentkező ügyfelek részére. A hétfőn, szerdán és csütörtökön 9 és 11 óra közötti időpontok több mint a felével élnek is a zuglói lakosok, s az alig egy hónapja elindított szolgáltatás felhasználóinak a száma is folyamatosan nő. Az okmányiroda szerint a kérhető időpontok is bővülnek majd, ám mivel telefonon illetve személyesen is lehet időpontot kérni, s ez utóbbi megoldásokkal még mindig többen élnek mint az on-line időpont foglalással, ezek a lehetőségek sem szűnnek meg.

A zuglóiak a www.zuglo.hu:3128 linkre kattintva válogathatnak az okmányiroda szabad időpontjai közül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.