:

Szerző: roberto

2003. október 2. 10:19

Gyorsabb, szebb, jobb: megérkezett az OpenOffice 1.1 irodai csomag

Másfél évvel az OpenOffice 1.0 megjelenése után a népszerű, nyílt

Másfél évvel az OpenOffice 1.0 megjelenése után a népszerű, nyílt forráskódú irodai csomag fejlődéséért felelős fejlesztőcsapat tegnap bejelentette az OpenOffice 1.1 megjelenését. A szabadszoftver-licenc alatt hozzáférhető csomag Windows (98/ME/NT/2000/XP), Linux (x86, PowerPC) és Solaris (SPARC) operációs rendszerekre kiadott változatai angol, német, francia, olasz, spanyol kínai koreai és japán nyelveken érhetők el, hamarosan pedig az FSF.hu Alapítvány által koordinált honosítási munkálatok eredményei is megérkeznek. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, bemutatókészítőt és számos egyéb komponenst tartalmazó irodai csomag Mac OS X-re, FreeBSD-re és Solarisra (x86) portolt változatai a sajtóközlemény szerint még ebben az évben elérhetőek lesznek.

Bár a fejlesztők korábban még augusztus második hétvégéjére tervezték a végleges 1.1-es kiadást, az időközben felmerült apróbb problémák újabb kiadásra jelölt változatok megjelenését tették szükségessé, a legutolsó tesztváltozat a múlt héten megjelent OpenOffice 1.1RC5 volt.

A Microsoft Office csomaggal nagymértékben kompatibilis OpenOffice friss kiadása olyan újdonságokat tartalmaz, mint a linuxos dokumentációk hagyományosnak számító SGML/DocBook formátumának, továbbá az XHTML-nek, az XML-nek, valamint a Macromedia Flash formátumának a támogatása. Új kényelmi funkció a Fájl menüből elérhető PDF nyomtatás; az 1.1-es ág ugyancsak fontos újdonsága a korábban sokak által hiányolt makrórögzítő funkció, amely rengeteget segít az egyszerűbb makrók megírásában. A korábbi stabil verziók felületénél kellemesebb az új felhasználói interfész, és sokat javítottak a program betöltődési sebességén is.

Curtis Sasaki, az OpenOffice Projekt indulását több mint három évvel ezelőtt megalapozó Sun Microsystems desktop megoldásokkal foglalkozó részlegének alelnöke elmondta, hogy "az OpenOffice.org 1.1-es verziójának megjelenése az OpenOffice.org körül szerveződő közösség jelentős teljesítménye. [...] Az idén megrendezett sikeres OpenOffice.org konferencia megnyitása után a közösség energiáját látva még több vállalati és egyéni közreműködő kezdett el a Sunnal közösen dolgozni az eddigi legstabilabb és legerőteljesebb OpenOpen.org alkalmazáscsomagon, amely az új StarOffice 7 irodai programcsomag alapját képezi".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.