:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 30. 13:01

Az Intel elnöke szerint a vállalati IT-kiadások nem nőnek tovább, csak átrendeződnek

Paul Otellini
Paul Otellini
Paul Otellini, az Intel elnöke szerint nem várható, hogy a nagyvállalatok a közeljövőben jelentősen növeljék IT-kiadásaikat, inkább a kiadások megoszlásának változására lehet számítani. Többek között erről is nyilatkozott lapunknak a világ legnagyobb félvezetőgyártójának harmadik embere ma délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyre az eGovernment 2010 konferencia keretén belül került sor.

"Nem várható még egy olyan szökőár-szerű emelkedés az IT-kiadásokban, mint az ezredforduló előtt. Nyilvánvaló, hogy a közeljövőben a vállalatok nem kezdenek ismét olyan mértékű informatikai beruházásokba, mint a 2000-es év előtt, hiszen az Y2K probléma nem ismétlődik meg" -- mondta a HWSW-nek Paul Otellini.

"Az elmúlt évekre az volt a jellemző, hogy a vállalatok elsősorban a hatékonyság növelésére fordították kiadásaikat, jellemzően a szoftverekre, ERP-rendszerekre, ellátásilánc-menedzsment eszközökre koncentráltak" -- folytatta az Intel elnöke. "A legutóbbi időszakban azonban ismét megerősödtek az infrastruktúra-jellegű költések, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szerverekbe szánt processzoraink eladásai az elmúlt 5 negyedév során sorra rekordot döntöttek" -- mondta Otellini.

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb, szeptember közepén nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az Egyesült Államok szerverpiaca az idén 3 százalékkal 18,2 milliárd dollárra nő, miközben a globális piac várhatóan megmarad a tavalyi 49 milliárd dolláros szinten. A legnagyobb növekedést az Intel architektúrára épülő kiszolgálók eladásai produkálják majd -- véli az IDC.

Az Intel szeptember 27-én zárta le harmadik pénzügyi negyedévét. A félvezetőgyártó vállalat már korábban közölte, hogy ebben az időszakban a korábbi előrejelzéseknél kedvezőbb eredményeket ér el, a vártnál jobb eredmények hátterében főként a processzorokat gyártó Intel Architecture Group teljesítménye áll. A cég által kiadott legújabb előrejelzés szerint a negyedéves forgalom 7,6-7,8 milliárd dollár között alakul.

"A cégek egyre többet költenek noteszgépekre is, a legutóbbi hat hónap során a vállalati kategóriájú mobil számítógépek forgalma jelentősen emelkedett" -- mondta Otellini, utalva többek között a márciusban bemutatott Centrino mobil platform sikerére. "A vállalati kiadások már nem csökkennek tovább, inkább szinten maradnak, és jelenleg egyre inkább elmozdulnak az infrastruktúra-jellegű beruházások irányába."

Otellini elmondta, hogy a nagyvállalati kategóriás noteszgépek forgalma az utóbbi hat hónap során érezhetően növekedett, szerinte ez elsősorban a Centrino technológiára épülő modellek piaci megjelenésének köszönhető. Amint az ismert, a Centrino szerves részét képezi a vezeték nélküli hálózati vezérlő, a platformot elsősorban a vállalati felhasználók igényeihez tervezték, noha természetesen fogyasztók is élvezhetik az előnyeit.

A Centrino kapcsán Otellini elmondta, hogy a Intel magyarországi vállalatokkal is együttműködik a vezeték nélküli hozzáférési pontok ("hop spot") elterjesztése érdekében. Piotr Pagowski, az Intel közép-kelet európai (CEE) régiójának igazgatója hozzátette, hogy a vállalat jelenleg a Westellel alakított ki ilyen jellegű partneri kapcsolatot, de a közeljövőben várhatóan további cégek is bekapcsolódnak a programba. Erről bővebb részleteket egyelőre korai lenne elárulni -- tette hozzá Pagowski.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.