Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 26. 12:19

Athlon 64: élen a tesztekben, hátul az eladási listákon

Noha az AMD vadonatúj asztali processzora, az Athlon 64 rögtön a benchmark-táblázatok élén nyitott, az eladási listákon valószínűleg még jó ideig meg kell elégednie az alsóbb pozíciókkal.

Noha az AMD vadonatúj asztali processzora, az Athlon 64 rögtön a benchmark-táblázatok élén nyitott, az eladási listákon valószínűleg még jó ideig meg kell elégednie az alsóbb pozíciókkal.

Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az AMD a jelenlegi negyedévben összesen 90 ezer ilyen processzort szállít le partnereinek, a kritikus fontosságú negyedik negyedik negyedévben 448 ezret, a jövő év első negyedévében 1,7 milliót, a második negyedév során pedig 5,1 milliót. Összehasonlításképp: a Gartner Dataquest előrejelzése szerint a jelenlegi negyedévben világszerte 39,8 millió PC értékesítése várható.

A fenti adatok az összes Athlon 64-re vonatkoznak, a csúcskategóriás PC-kbe szánt Athlon 64 FX esetében a számok még ezeknél is szerényebbek: a jelenlegi negyedévben 10 ezer, a következőben 15 ezer, a jövő év első negyedévében 330 ezer, a második negyedévben pedig 1,5 millió ilyen processzor leszállítása várható. Természetesen az Athlon XP gyártása eközben tovább folytatódik, azonban nyilvánvalóan egyre kisebb volumenben. Az AMD tervei szerint a jövő év második negyedévében már az Athlon 64 kerül túlsúlyba a termelésben.

Kétségtelen, hogy az Athlon 64 FX teljesítménye igen impresszív, azonban a chip, az azt támogató alaplapok és memóriamodulok hiánya, valamint magas ára miatt még sokáig csak a legtehetősebbek játékszere lesz. A processzor piaci helyzetét tovább nehezíti a hamarosan bekövetkező foglalat-váltás: amint arról hírt adtunk, az AMD a jövő év elején már 939 lábú tokozásban hozza forgalomba ezeket a lapkákat.

Tajvani beszámolónkból kiderül, hogy az alaplapgyártók nem voltak maximálisan elragadtatva az Athlon 64 FX megjelenésétől, a nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a gyártókat meglehetősek készületlenül érte a processzor premierje. A Socket 754 foglalattal rendelkező alaplapok már régóta készen álltak az Athlon 64 premierjére, az Athlon 64 FX megjelenésével azonban új tényező került a piacra, amelyhez az alkalmazkodás nyilvánvalóan időt vesz igénybe.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az AMD nyilatkozatai ellenére sem oldódtak meg teljesen az Athlon 64 gyártásánál használt technológia problémái. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a processzor tajvani bemutatóján kiállított számítógépek jelentős részében 1,2 GHz-es órajelű mintapéldányok futottak. További nehézséget okoz a chipek rendkívül nagy magmérete: egy 193 mm2 maggal rendelkező lapka tömeggyártása még a fejlett félvezetőgyártási technológiával rendelkező AMD számára is problémát okozhat, hiszen a vállalat mindössze egyetlen chipgyárral rendelkezik, amelynek maximális kapacitása mindössze heti 6000 darab 200 milliméteres wafer.

Elemzők egyetértenek abban, hogy a vállalatnak minél hamarsabb be kell vezetnie a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát, amelynek nyomán lényegesen csökkenhet a chipek magmérete és növekedhet a legyártott lapkák száma. További előrelépést jelentene a 300 milliméter átmérőjű waferekre való átállás, azonban a cég tervei szerint ez csak a 65 nanométeres csíkszélesség bevezetésével együtt történik meg, amire várhatóan 2006 környékén kerülhet sor.

Az Athlon 64 tehát még jó pár hónapig bizonyosan csak elvétve fordul elő az üzletek polcain. Várhatóan így lesz ez Magyarországon is, annál is inkább, mivel az AMD regionális képviselőinek nyilatkozataiból már többször is kiderült, hogy a vállalat nem igazán tekinti szívügyének a közép-kelet európai térség felhasználóit, vásárlóit.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról