Szerző: Vörös Péter

2000. május 19. 00:11

Az AMD történetének legnagyobb chip bevezetését tervezi?

Az Advanced Micro Devices egyes források szerint akár 10 új chip-et is be fog mutatni júniusban - sőt még az is elképzelhető, hogy mindez egy napon fog történni, ami a szakértők szerint akár már június 5-e is lehet.
A korábban Spitfire kódnevű Duron és a Thunderbird kódnevű chip (természetesen mindkettő AMD Athlon/K7-alapú) várhatóan egy napon jelenik majd meg: a Thunderbird a csúcskategóriájú PC-ket célozza meg, a Duron-t (kontra Celeron - igen ügyes elnevezés: a zöldséggel szemben komolyabb, 'kemény' felhanggal ... :-)) az olcsóbb (600-1.200$-os) PC-kbe szánja az AMD. A Duron első változatai 600, 650 és 700 MHz-es órajellel fognak debütálni (L2 cache: várhatóan 64KB, L1 cache: 128KB). A Thunderbird chip-ek sebessége 700 MHz és 1 GHz között lesz, 50 MHz-enkénti fokozatokban (L2 cache: 256KB, L1 cache: 128KB).
A Thunderbird lesz az első olyan AMD processzor, amelyet már részben réz-alapú technológiával készít a cég (a drezdai gyárból réz-, míg az Texas-i gyárból alumínium chip-ek fognak kikerülni - azonos órajel esetén a különbség nem lesz érzékelhető a két változat között, viszont a későbbiekben magasabb órajel elérése lesz elérhető a cég számára a réz-alapú chip-eknél). A cég szinte teljes Athlon gyártási kapacitása le van kötve a második negyedévre. Az AMD az IBM és a Motorola után a harmadik jelentős processzor gyártó, amely réz-alapú technológiát használ: az IBM eddig több, mint 2 millió PowerPC chip-et gyártott e technológiával. Az Intel jövőre tervezi az első réz-alapú chip-jei megjelenését, amikor áttérnek a 0,13 mikronos eljárásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról