:

Szerző: Vörös Péter

2000. május 19. 00:09

VA Linux 2130: alacsony kategóriájú szerver bemutatás - de a cég már a jóval erősebb szerverek felé is kacsingat

A 2130-as modell egy processzoros, 3,5"-os rack-mount-olású gép, 1.400$ alatti kezdőáron - ez még a jellemzőnek mondható (1.500-1.700$-os) VA konfigurációknál is olcsóbb szervert jelent, a jellemző felhasználás (természetesen :-)): Web-szerver. A VA három drágább rack-mount-olású gépeinek kistestvére a 2130-as: a 2200-as modell 2 processzoros, szintén 3,5" vastag; az 1000-es modell 2 processzoros, 1,75" vastag; míg a 3500-as modell 4 processzoros és 12,25" vastag. E szervereket a Red Hat, SuSE ill. Debian disztribúcióval szállítja a VA.
Brian Biles, a VA Linux marketing igazgatója emellett már távolabbi terveket is sző: véleménye szerint a VA-nek sikerülhet piaci részesedést nyerni a Sun Microsystems-szel szemben. Biles szerint a Sun nem tud versenyezni abban a piaci szegmensben, ahol nagy forgalmú Web-helyekhez sok számítógépet használnak, "a Sun de facto mainframe céggé kezd változni" (érdekes, de lehet hogy igaznak bizonyuló vélemény ...). Még a Sun is elismerte áprilisban, hogy kezdi érezni a Linux versenytársak hatását az alacsonyabb kategóriájú szerverek piacán. Azért egyelőre nem kell nagyon félteni a Sun-t sem: míg a VA legutóbbi negyedéves forgalma 20 millió $ volt, addig a Sun negyedéves forgalma 4 milliárd $ volt és a cég vezeti a Unix-os szerver piacot ...
Biles szerint két fontos akadálya van a Linux elterjedésének a felsőbb kategóriákban: az egyik a megfelelő 'naplózó fájlrendszer' (journaling file system) hiánya - ennek révén a Unix rendszerek jóval gyorsabban helyreállíthatók összeomlás után; a másik az elérhető árú 64-bites processzorok hiánya (bár a Linux fut a MIPS, Compaq/Alpha, Hewlett-Packard ill. Sun-féle 64-bites processzorokon). A VA és az Intel (és persze sokan mások a PC világban) egyaránt bíznak a 64-bites Itanium/Merced+Linux kombináció sikerében: többek között a Dell, a VA egyik legnagyobb versenytársa, is erősen érdekelt a Linux szerverekben, a cég DellHost Web-helyén Linux-ot ill. Windows 2000-et kínálnak op rendszerként - a jelentkező 2.000 ügyfél közül 50% ragaszkodott a Linux használatához, ami egyébként egyben az alapértelmezett opció is e Web-hosting szolgáltatásnál ...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.