:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 18. 08:44

Az amerikai képviselőház támogatja az internetes adók tilalmát

Az amerikai képviselőház szerdán amellett szavazott, hogy véglegessé teszik az internetfelhasználással kapcsolatos adók tilalmát, és arra kérnek kilenc államot, hogy töröljék el a hozzáférési díjakra vonatkozó jelenlegi adókat.

Az amerikai képviselőház szerdán amellett szavazott, hogy véglegessé teszik az internetfelhasználással kapcsolatos adók tilalmát, és arra kérnek kilenc államot, hogy töröljék el a hozzáférési díjakra vonatkozó jelenlegi adókat.

A törvényhozók megállapodtak abban, hogy az internet-hozzáférésre és -forgalomra vonatkozó adók novemberben lejáró moratóriumát egy törvénnyel kell véglegessé tenni, egyúttal meg kell szüntetni azt a rendelkezést, miszerint egyes államok kiszabhattak ilyen adókat, ha azok még azelőtt érvényben voltak, mielőtt a tilalmat először megszavazták 1998-ban.

Az adótilalom mindenféle internet-hozzáférésre vonatkozna, beleértve a drágább és gyorsabb kapcsolatokat is, amelyeket egyes államokban megadóztatnak. A tilalom ugyanakkor nem vonatkozna az online forgalmi adókra, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében ezek már jelenleg is be vannak tiltva, kivéve azt az esetet, amikor a kiskereskedelmi cég jelenléte erős az adott államban.

Az amerikai kongresszus az eredeti adótilalmat 1998-ban szavazta meg, ez megakadályozza azt, hogy az államok és a helyi kormányzatok új adótípusokat vezethessenek be, amelyek fékeznék az új médium növekedését. 1992-ben a Legfelsőbb Bíróság egy olyan ítéletet hozott, miszerint az államok nem vethetnek ki adókat olyan tranzakciókkal kapcsolatban, amelynél a kiskereskedőnek nincs fizikai jelenléte az adott államban.

A támogatók szerint a végleges adótilalom eltüntethetné a bizonytalanság felhőjét az internetes kereskedelem jövőjével kapcsolatban. "A moratórium véglegessé tételének megakadályozása ahhoz vezetne, hogy az államok adók bonyolult hálózatát vetnék ki, ami bizonytalanságot eredményezne az IT-ipar számára, márpedig ez a gazdaság azon szektora, amely nem engedhet meg további kudarcokat" -- mondta James Sensenbrenner wisconsini republikánus képviselő, a Képviselőház Jogi Bizottságának elnöke.

A törvény kilenc államban tiltaná be az internet-hozzáféréssel kapcsolatos adókat. Sheila Jackson-Lee texasi demokrata képviselő arról panaszkodott, hogy a lépés eredményeként az államok fontos bevételektől esnek el. A képviselőház többsége viszont úgy véli, hogy a kiesett bevételeket messze felülmúlják a feljövőben lévő e-kereskedelemnek nyújtott előnyök.

"Bár ez a törvény szükségszerűen azzal jár, hogy egyes államokban (potenciálisan) csökkennek a bevételek, ugyanakkor a tilalom elősegíti a széleskörű internetfelhasználást, korrektül és technológiától függetlenül" -- jelentette ki Melvin Watt, észak-karolinai demokrata képviselő.

Az adótilalom várhatóan némi akadályba fog ütközni a Szenátusban, mivel egyes törvényhozók azt szeretnék, ha lenne egy olyan ígéret az új törvényben, miszerint az államok kivethetnének adókat az online eladásokkal kapcsolatban, ha elegendő állam egyszerűsíti adótörvényeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.