Szerző: Bőle György

2000. május 18. 16:01

Az Alta Vista, a Compaq és az IBM kutatói megalkották a világ legnagyobb, legrészletesebb web térképét

A "Bow Tie Theory" (csokornyakkendő elmélet) szerint a világháló nem olyan összefüggő, mint azt korábban gondolták

Az IBM Research, a Compaq Corporate Research Laboratories és az Alta Vista Company kutatói megalkották a világ első átfogó térképet a World Wide Webről, és olyan az internet különböző tartományait megosztó korlátokat tártak fel, amelyek nehézkessé, egyes esetekben lehetetlenné tehetik a böngészést.

A korábban végzett kutatások eredményeivel ellentétben e legutóbbi - több mint 600 millió külön Web-oldal elemzésére épülő - kutatás szerint a világháló alapvetően négy meghatározó, körülbelül azonos számú Web-oldalt tartalmazó területre oszlik. A kutatás szoros összefüggést mutatott ki azon Web-oldalak között, amelyek az egyik legelterjedtebb böngésző módszerrel, a linkek használatával nem elérhetők, és ez alapján arra az eredményre jutott, hogy a World Wide Web szerkezete leginkább egy csokornyakkendővel modellezhető.

A kutatás mérföldkövet jelenthet az Internet Gazdaság fejlődése szempontjából, hiszen azáltal, hogy betekintést nyújt a világháló bonyolult szerkezetébe, rendkívül sokrétű hatást gyakorolhat a tudományos és üzleti élet szereplőire.
Megannyi, talán még fel sem mért hatása mellett a tanulmány révén hatékonyabb szörfölési technológiák tervezésére nyílik lehetőség, amely az elektronikus kereskedelem hatékonyabbá tételében is fontos szerepet játszhat. A világháló különböző tartományaihoz tartozó oldalak különböző stratégiákat alkalmazhatnak a minél nagyobb számú látogató odacsábítására. A kutatás a Web algoritmusainak magasabb fokú vizsgálatát és elemzését, valamint várható fejlődésének pontosabb előrejelzését is lehetővé teszi.

Ez az eddigi legátfogóbb, World Wide Web-rol készült tanulmány az Alta Vista, a Compaq és az IBM hosszú távú együttműködésének része, amely a kutatási eredmények folyamatos frissítésére is kiterjed.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról