Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 28. 13:36

Szuperszámítógépes teljesítmény egyetlen chipen: IBM TRIPS

Az austini University of Texas és az IBM közös munkájának eredménye lesz az a processzor, amely másodpercenként egybillió művelet végrehajtására képes, azaz szuperszámítógép-szintű teljesítményt biztosít egyetlen lapkán.

Az austini University of Texas és az IBM közös munkájának eredménye lesz az a processzor, amely másodpercenként egybillió művelet végrehajtására képes, azaz szuperszámítógép-szintű teljesítményt biztosít egyetlen lapkán.

Az egyetem kutatói által megálmodott TRIPS (Tera-op Reliable Intelligently adaptive Processing System) architektúra az IBM Austin Research Lab segítségével válhat valósággá. A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) 11,1 millió dollárral támogatja a projektet. Az IBM szűkszavú közleménye szerint a TRIPS architektúra ereje az utasítások párhuzamosított végrehajtásában rejlik. A vállalat azt állítja, hogy a forradalmian új architektúrára épülő chipek minden eddiginél több utasítás párhuzamos végrehajtására képesek.

A másodpercenként egybillió művelet végrehajtására képes processzor megjelenése csak 2010-ben várható -- állítja az IBM. Azoban az egyetem és a vállalat kutatói három éven belül elkészülnek egy prototípussal, amely négy processzormagot -- összesen 250 millió tranzisztort -- tartalmaz. A processzormagok egyenként 16 utasítás párhuzamos végrehajtására képesek, az 500 MHz-en működő prototípus chip elméleti maximális teljesítménye 32 milliárd művelet lesz másodpercenként. A TRIPS architektúrára épülő processzorok első példányai már 2005 végén elkészülnek az IBM laboratóriumában.

A "Nagy Kék" közölte, hogy a chipek órajelét 2010-re már 10 GHz-re tudja emelni, így létrejöhet a másodpercenként egybillió művelet végrehajtására alkalmas processzor. Az IBM bejelentette, hogy az új processzor fejlesztése a PERCS (Productive, Easy-to-use, Reliable Computing System) program keretén belül zajlik, amelynek célja egy olyan számítógépes rendszer létrehozása, amely képes saját hardver- és szoftver erőforrásainak optimalizációjára, teljesítménye pedig eléri az 1 PetaOP-ot, azaz másodpercenként egytrillió műveletet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról