Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 8. 10:36

Hét keselyű köröz a 3DO teteme felett

Trip Hawkins
Trip Hawkins
Hét videojátékgyártó érdeklődik a csődbement 3DO vagyontárgyai iránt. A jobb sorsa érdemes vállalat május 28-án jelentett csődöt, mivel az első negyedévben rendkívüli módon visszaesett bevételei nem adtak módot az adósságok törlesztésére. A vállalat augusztus 14-én árverezi el vagyonát.

A San Franciscó-i Csődbírósághoz eljuttatott dokumentumok szerint az árverésen a Microsoft mellett részt kíván venni az Eidos, a Ubi Soft, a JoWood, a Namco, a Turbine Entertainment és a Crave Entertainment is. Az első öt vállalatot biztosan mindenki ismeri, utóbbi kettőhöz olyan játékok kapcsolhatók, mint az "Asheron's Call", vagy a "UFC: Throwdown".

A szóban forgó dokumentumokból nem derül ki, hogy a cégek a 3DO mely vagyontárgyaira pályáznak és hogy mennyit fizetnének azokért. A licitáló cégeknek 10 és 100 ezer dollár közötti előleget kellett fizetniük, azoknak a vállalatoknak, akik az egész 3DO-t megvennék, 250 ezer dolláros előleget kellett letétbe helyezniük.

Trip Hawkins, a 3DO vezérigazgatója valóságos legenda a játékiparban, a 80-as évek elején ő alapította meg az Electronic Arts-ot, amely jelenleg a világ legnagyobb független játékkiadója. A 90-es években életre hívott 3DO eleinte konzolfejlesztő cégként indult: a vállalat elkészítette a terveket, majd szórakoztatóipari cégeknek (pl. Panasonic) licencelte azokat.

A 3DO konzolok azonban sosem voltak sikeresek, mivel túl sokba kerültek és kevés játék jelent meg hozzájuk. A kudarcok hatására a vállalat úgy határozott, hogy kivonul a hardverpiacról és kizárólag szoftverfejlesztésre koncentrál. A 3DO ismertebb játékai közé tartozik az "Army Men", a "High Heat Baseball", illetve a "Heroes of Might and Magic".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról