Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 4. 15:34

Jelentősen emelkedő forgalomról számolt be a VIA Technologies

A legnagyobb tajvani chipsetgyártó, a VIA Technologies büszkén jelentette be, hogy júliusi forgalma 44 százalékkal 1,65 milliárd tajvani dollárra emelkedett, ezzel jelentősen felülmúlva a várakozásokat.

A legnagyobb tajvani chipsetgyártó, a VIA Technologies büszkén jelentette be, hogy júliusi forgalma 44 százalékkal 1,65 milliárd tajvani dollárra emelkedett, ezzel jelentősen felülmúlva a várakozásokat.

A cég nem közölte, pontosan mi áll a kedvező eredmények hátterében, de elemzők szerint az ok az AMD Athlon processzort támogató alaplapok népszerűsége. Szakértők szerint a PT800 chipkészlet megjelenése miatt az augusztusi forgalom adatok még a júliusit is jelentősen felülmúlja majd. A hírek szerint egy jelentős alaplapgyártó több mint egymillió PT800 chipkészletet rendelt meg a VIA-tól.

A PT800 400, 533 és 800 MHz-es front side buszt használó Pentium 4 év Celeron processzorokat támogat és természetesen kezeli a Hyper-Threading technológiát. Az AGP8X felületű videovezérlőkkal is együttműködő chipkészletben a KT600-ból és a KT400A-ból már megismert egycsatrnás FastStream64 memóriavezérlő kapott helyet, amely DDR400 szabványú memóriát támogat.

A PT800-hoz a VIA a VT8237 southbridge chipet ajánlja, amely az ATA/133 perifériák kezelésén túl négy Serial ATA meghajtó vezérlésére is képes, támogatja a RAID technológiát, valamint nyolcportos USB 2.0-vezérlővel, hálózati-vezérlővel, HomePNA-vezérlővel és hatcsatornás, Sensaura-kompatibilis hangprocesszorral rendelkezik. A northbridge és southbridge chipeket 533 MB/sec sávszélességű 8X V-Link busz köti össze.

A VIA emellett közölte, hogy szeptemberben megkezdi új, DeltaChrome kódnevű grafikus chipjének szállítását a videokártyagyártók felé, a vállalat azonban hallgatott arról, hogy mely cégek használják majd fel a chipet termékeikben. A DeltaChrome-ból a vállalat mobil változatot is készít majd, amely nem sokkal az asztali verzió megjelenése után debütál.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, körülbelül 45 millió tranzisztorból álló, DirectX 9-kompatibilis DeltaChrome grafikus processzor 8 pixel futószalaggal rendelkezik, és támogatja a Vertex Shader 2.0+ és Pixel Shader 2.0+ funkciókat. A csúcskategóriás modell a tervek szerint 300-350 MHz-es sebességen üzemel majd 300 MHz-nél gyorsabb DDR memóriachipek társaságában. A lapka 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és maximálisan 256 Mbyte memóriát támogat.

Emellett a Chromotion Programmable Video Engine programozható dekódernek köszönhetően nem csupán a DVD-lejátszáshoz szükséges hardveres iDCT- és Motion Compensation-támogatást vállalhatja át, hanem MPEG-4, Windows Media és egyéb videokodekek hardveres gyorsítására is képes. A chipbe integrált videoenkóder HDTV tartalmak megjelenítését is támogatja, így akár 1080 soros megjelenítés is elérhető, sőt progresszív kijelzők meghajtására is képes.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.