Szerző: roberto

2003. augusztus 3. 19:25

A Linuxhoz vezető út is Windowszal van kikövezve?

A NewsForge nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó portálon

A NewsForge nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó portálon tegnap megjelent írás szerint a nyílt forráskódú, Windows alatt is mindenféle kockázat nélkül kipróbálható alkalmazásokon múlhat, hogy mennyien hajlandók később kipróbálni a szabad operációs rendszert, avagy (némi inverzióval) a Linuxhoz vezető út is Windowszal van kikövezve.

A Linux helyzete az áruházban című cikkében James Hutton, aki maga is egy elektronikai áruházban dolgozik, a a linuxos konfigurációk helyzetével foglalkozik, leírja, hogy az elmúlt nyolc hónapban közepes eredménnyel forgalmaztak olcsó linuxos számítógépeket. A szerző szerint a szabad szoftverek világát működtető alapelvek, a forráskód nyíltsága, a szabad hozzáférés egyszerűen túl sok az olyan átlagos vásárlónak, aki előtte még semmit sem hallott a Linuxról, és így harminc másodperc alatt nem is érti meg a koncepciót.

Hutton ugyanakkor kedvező visszajelzésekről számol be a Windows alatt tét nélkül kipróbálható, a hardverhez adott meghajtókat tartalmazó CD-re felmásolt OpenOffice irodai programcsomaggal kapcsolatban. A vásárlóknak általában tetszik az OpenOffice, így sokan közülük nem is veszik meg a Microsoft Office csomagot, és még így is megspórolnak több száz dollárt, ráadásul azt az áruházat is megjegyzik maguknak, ahol ilyen jó boltot csináltak. Az eredeti szöveg a newsforge.com-on olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról