:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 1. 12:22

Az AMD megerősítette: háromféle tokozásban kerül piacra az Athlon 64

Az AMDZone kérdésére az AMD képviselője megerősítette, hogy az Athlon 64 processzorok háromféle tokozásban kerülnek forgalomba. A chipek hivatalos premierjére szeptember 23-án lesz San Franciscóban.

Az AMDZone kérdésére az AMD képviselője megerősítette, hogy az Athlon 64 processzorok háromféle tokozásban kerülnek forgalomba. A chipek hivatalos premierjére szeptember 23-án lesz San Franciscóban.

A Socket 754 kivitelű Athlon 64 processzorokat az alsó árkategóriás rendszerekbe szánja a vállalat. Egyelőre nem tudni, hogy ezek pontosan miben térnek el a Socket 940/939 kivitelű chipektől, de a legvalószínűbb a másodszintű gyorsítótár méretének csökkenése. Az Athlon 64 olcsó változata (Paris) csak 256 Kbyte L2 cache-t tartalmaz majd. Az AMD képviselője elmondta, hogy a Socket 940 kivitelű Athlon 64 és a Socket 939 kialakítású változat közötti eltérés, azaz a bizonyos láb azért szükséges, mert az Athlon 64-hez eleinte csak a hatrétegű nyomtatott áramköri lemezre készülő, Opteront támogató alaplapok lesznek elérhetők. A Socket 939 kivitelű Athlon 64 változatok csak később kerülnek piacra.

A legfrissebb mendemondák szerint az Athlon 64 nem két, hanem három változatban kerül piacra. A korábban ClawHammer kódnéven ismert lapkának két verziója lesz: a 0,13 mikronos csíkszélességgel és SOI (silicon on insulator) technológiával gyártott, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkező processzor egy-, illetve kétcsatornás DDR333 vagy DDR400 memóriavezérlővel kerül forgalomba. A kétcsatornás vezérlővel ellátott modellt munkaállomásokba és a teljesítményt hajszoló felhasználóknak szánja az AMD. Ezek kistestvére a Paris, mely egycsatornás memóriavezérlővel rendelkezik és másodszintű gyorsítótárának mérete csupán 256 kbyte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.