Szerző: roberto

2003. augusztus 1. 00:58

A szabad szoftverek két prominens személyisége elutasítja az SCO Group licencköveteléseit

A szabad szoftverek világának két prominens személyisége, Linus Torvalds és

A szabad szoftverek világának két prominens személyisége, Linus Torvalds és Eben Moglen is élesen bírálta a napokban az SCO Group múlt heti lépését. Az IT-botrányhős vállalat szerint ugyanis az összes Linux-felhasználónak licencdíjat kellene fizetnie az SCO Groupnak. Az SCO G. márciusban nyújtott be keresetet az IBM ellen a két cég közt fennálló, Unix rendszerekkel kapcsolatos szerződés állítólagos megszegése miatt; érvelésük szerint az IBM lehetővé tette egyes Unix-technológiák átszivárgását a Linuxba, ezért a cég először egymilliárd dolláros kártérítést követelt az IBM-től, amit később hárommilliárd dollárra egészített ki.

A utahi székhelyű SCO Group, amely még Caldera International néven vásárolta fel a Unix-piacon jól csengő SCO márkát, és vele a korábbi SCO unixos részlegét is, majd átkeresztelte magát SCO Groupra, az elmúlt hónapokban több ízben is figyelmeztette a vállalati Linux felhasználókat a Linuxszal kapcsolatos szellemi tulajdonok jogosulatlan felhasználásából eredő esetleges jogi bonyodalmakra, míg az elmúlt héten végre bejelentette azt a "megváltó" licenccsomagot is, amellyel a helyzet szerintük megoldható. A cég azonban alig néhány tucat, szigorú titoktartásra kötelezett érdeklődőnek mutatta csak be azokat a forráskódrészleteket, amelyek alátámaszthatnák a vádjaikat; az viszont egyáltalán nem titok, hogy az SCO G. belemenne egy IT-óriással, példának okáért az IBM-mel való fúzióba.

Linus Torvalds, a Linux atyja, az Open Source Development Lab (OSDL) munkatársa különböző fórumokon már többször is kifejtette az üggyel kapcsolatban a véleményét, és a napokban a CNET-nek nyilatkozva egyszerűen csak zsarolásnak bélyegezte az SCO Group eljárását, ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a kollektív szerzői jog intézménye miatt az SCO G. még akkor sem támaszthatna igényeket a Linux kódjával kapcsolatban, ha az IBM-nél sorról sorra másoltak át a Linuxba saját (IBM) kódrészleteket, ugyanis az SCO-nak nem a Linuxra van kollektív szerzői joga.

Eben Moglen, az egyesült államokbeli Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) jogtanácsosa az OSDL munkatársainak tartott előadásában pedig ismét kiemelte, hogy az SCO Group a most kifogásolt kódrészleteket korábban saját Linux-disztribúcióiban maga is a szabad szoftverek egyik meghatározó licenctípusának, a GNU GPL-nek a feltételeivel terjesztette, és az akkor kiadott forráskódokra vonatkozó felhasználói jogokat a GPL szerint már nem lehet visszavonni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.