Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 30. 17:45

Opteron processzoros IBM szerverekből áll majd a világ egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe

Az IBM bejelentette, hogy nem kevesebb, mint 1058 darab Opteron-alapú eServer 325 szervert szállít Japánba, a Fejlett Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetének. Az IBM szerverekből összeállított rendszer a világ egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe lesz. A Linuxot futtató rendszert biológiai kutatások támogatásához használják majd a japán szakemberek.

Az IBM bejelentette, hogy nem kevesebb, mint 1058 darab Opteron-alapú eServer 325 szervert szállít Japánba, a Fejlett Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetének. Az IBM szerverekből összeállított rendszer a világ egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe lesz. A Linuxot futtató rendszert biológiai kutatások támogatásához használják majd a japán szakemberek.

A kétprocesszoros IBM eServer 325 számítógépek 2 GHz-es Opteron 246 lapkákra épülnek. Az 1058 darab IBM szerver egy 520 darab, Itanium 2 processzort tartalmazó számígótépekből álló fürthöz csatlakozik majd, és egy majd' 11 TeraFLOPS (másodpercenként 11 billió lebegőpontos művelet) teljesítményű szuperszámítógépet alkot. A világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit rangsorba szedő listán ekkora teljesítmény jelenleg a harmadik helyre lenne elég.

Az áprilisban piacra került AMD Opteron processzor igen népszerű a tudományos kutatásokra használt számítógépeket építő vállalatok körében. A pekingi Intelligens Számítógépes Rendszerek Nemzeti Kutatóközpontja, valamint a Dawning Information Industry Co. hamarosan egy egy 2192 darab AMD Opteron processzorból álló fürtözött rendszert épít, amely 10 TeraFLOPS teljesítményt nyújt. Azt egyelőre viszont nem tudni, hogy a Dawning 4000A kódnevű gépet milyen feladatok elvégzésére használják majd.

Tavaly októberben a Cray bejelentette, hogy egy 16 ezer Opteron processzort tartalmazó rendszer szállít az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére. A Red Storm nevű rendszer csúcsteljesítménye a közlemény szerint kezdetben 40 billió művelet lesz (teraOPS) másodpercenként, noha az architektúra többszáz teraOPS-ig skálázható.

A 0,13 mikronos SOI (silicon on insulator) technológiával előállított Opteron kétcsatornás 144 bites memóriavezérlővel (128 bit + 16 ECC bit), 128 kbyte elsőszintű és 1 Mbyte, magsebességgel működő másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. Az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel (6,4 Gbyte/sec/interfész) rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 940 tűs kerámia mPGA tokozásban kerül forgalomba, körülbelül 105,9 millió tranzisztort tartalmaz egy 193 mm2 méretű magon, és 1,55 Volt tápfeszültséget igényel.

Az Opteron processzoros rendszerek háromféle változatban vásárolhatóak meg: a 100-as sorozat az egyprocesszoros, a 200-as sorozat a kétprocesszoros, míg a 800-as sorozat a négy- vagy többprocesszoros rendszerekbe szánt modelleket jelöli. Az egyes lapkák ezen túlmenően egy 40-es számot is kapnak: így például a 140 az egyprocesszoros rendszerekbe szánt legalacsonyabb órajelű modellt jelöli. A harmadik szám pedig e processzorok közötti teljesítménykülönbségre utal. A 142 például egy ennél gyorsabb, míg a 144 egy még gyorsabb modell jele. Ez azt jelenti, hogy az 1,4 GHz-es, kétprocesszoros rendszerekbe szánt Opteron jele 240, az 1,6 GHz-en futó hasonló változaté pedig 242, és így tovább. Amint újabb modellek kerülnek piacra, a vállalat vélhetően növeli a modellszámot x50-re, x60-ra stb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról