Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

AMD processzorra épülnek Kína szuperszámítógépei

Bodnár Ádám, 2003. július 24. 13:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az AMD bejelentette, hogy az Intellel szemben elnyerte a kínai kormány megbízását egy szuperszámítógép processzorainak szállítására.

Az AMD bejelentette, hogy az Intellel szemben elnyerte a kínai kormány megbízását egy szuperszámítógép processzorainak szállítására.

A pekingi Intelligens Számítógépes Rendszerek Nemzeti Kutatóközpontja, valamint a Dawning Information Industry Co. által indított Red Grid program első gyümölcse a Dawning 4000A nevű szuperszámítógép lesz, amely elkészültekor 10 TeraFLOPS számítási teljesítményével a világ egyik leggyorsabb rendszere lesz és. A Dawning 4000A egy 2192 darab AMD Opteron processzorból álló fürt lesz.

Az AMD szóvivője közölte, hogy a program keretében megvalósítandó többi szuperszámítógép is AMD processzorokat tartalmaz majd. A később megépítendő rendszerekről, az AMD és a kínai kormány közötti megállapodás pénzügyi részleteiről a szóvivő nem árult el részleteket, mint ahogy azt sem közölte, hogy a Dawning 4000A-t milyen feladatok elvégzésére használják majd.

Az AMD már korábban is elért egy jelentős sikert a szuperszámítógépek területén: tavaly októberben a Cray bejelentette, hogy egy 16 ezer Opteron processzort tartalmazó rendszer szállít az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére. A Red Storm kódnevű gépet összeállító Cray egyedi technológiát fejleszt a rendszer fürtözésére.

A Red Storm csúcsteljesítménye a közlemény szerint kezdetben 40 billió művelet lesz (teraOPS) másodpercenként, noha az architektúra többszáz teraOPS-ig skálázható. A csomópontokat HyperTransport alapú, nagy sávszélességű hálózat köti majd össze. A várakozások szerint a Red Storm számítási teljesítménye legalább hétszer nagyobb lesz, mint a Sandia által jelenleg használt ASCI Redé.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.