Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 24. 13:03

AMD processzorra épülnek Kína szuperszámítógépei

Az AMD bejelentette, hogy az Intellel szemben elnyerte a kínai kormány megbízását egy szuperszámítógép processzorainak szállítására.

Az AMD bejelentette, hogy az Intellel szemben elnyerte a kínai kormány megbízását egy szuperszámítógép processzorainak szállítására.

A pekingi Intelligens Számítógépes Rendszerek Nemzeti Kutatóközpontja, valamint a Dawning Information Industry Co. által indított Red Grid program első gyümölcse a Dawning 4000A nevű szuperszámítógép lesz, amely elkészültekor 10 TeraFLOPS számítási teljesítményével a világ egyik leggyorsabb rendszere lesz és. A Dawning 4000A egy 2192 darab AMD Opteron processzorból álló fürt lesz.

Az AMD szóvivője közölte, hogy a program keretében megvalósítandó többi szuperszámítógép is AMD processzorokat tartalmaz majd. A később megépítendő rendszerekről, az AMD és a kínai kormány közötti megállapodás pénzügyi részleteiről a szóvivő nem árult el részleteket, mint ahogy azt sem közölte, hogy a Dawning 4000A-t milyen feladatok elvégzésére használják majd.

Az AMD már korábban is elért egy jelentős sikert a szuperszámítógépek területén: tavaly októberben a Cray bejelentette, hogy egy 16 ezer Opteron processzort tartalmazó rendszer szállít az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére. A Red Storm kódnevű gépet összeállító Cray egyedi technológiát fejleszt a rendszer fürtözésére.

A Red Storm csúcsteljesítménye a közlemény szerint kezdetben 40 billió művelet lesz (teraOPS) másodpercenként, noha az architektúra többszáz teraOPS-ig skálázható. A csomópontokat HyperTransport alapú, nagy sávszélességű hálózat köti majd össze. A várakozások szerint a Red Storm számítási teljesítménye legalább hétszer nagyobb lesz, mint a Sandia által jelenleg használt ASCI Redé.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról