Szerző: mz

2000. május 17. 01:45

Új generációs Compaq Alpha szerverek

A Compaq Computer Magyarország Kft. mai sajtótájékoztatóján és az azt követő szakmai előadássorozaton jelentette és mutatta be új generációs, Alpha processzorra épülő kiszolgálóit.
A cég a felső kategóriájú Unix piacot célozza meg a GS sorozat tagjaival. A piac fogyasztói közé olyan cégek tartoznak, akik távközlési, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak, ezért nagy számítási teljesítményre - és nem utolsósorban megbízhatóságra van szükségük. Az új gépek megjelenésével a szuperszámítógépek teljesítménye válik elérhetővé megfizethető áron.
Néhány techniakai adat, melyek legtöbbünknek - azt hiszem - azon kívül, hogy elképesztőek, nem sokat mondanak:
- a GS80-as modell 8, a GS160-as 16, a GS320-as pedig maximálisan 32 darab 731 MHz-es Alpha EV67-es processzorra bővíthető fel
- 256 Gbyte memória kezelése (Ez 4000 darab 64 Mbyte-os PC memóriája.)
- maximálisan 64 darab PCI busz kezelése, azokon 224 PCI foglalattal
- Compaq Tru64 Unix, OpenVMS és Linux operációs rendszerek
támogatása

A szervereken egy időben több operációs rendszer is futhat egymástól függetlenül. Az alkalmazási környezetben minél nagyobb rendelkezésre állási időre van szükség, hiszen egyes kimutatások szerint minden perc, melyet a kiszolgálók munkán kívül töltenek, akár egymillió forintnál is többe kerülhet. Az új gépek itt is kiváló mutatókkal dicsekedhetnek: állásidejük egy év alatt mindössze 5 perc. A Compaq masináinak karbantartási, üzemeltetési költsége is csökkent.

Fontos a szoftver is, mely a hardver üzemelteti. A nagy megbízhatóságú Unix rendszereken kívül ezt az Oracle adatbáziskezelői teszik. A két cég összefonódása mintegy 20 éves múltra tekint vissza, mostani fejlesztésük az e-kereskedelem alkalmazásaira koncentrál.
Különlegesség, hogy a bejelentés a világpremierrer egyidőben - sőt, az időeltolódás miatt előbb is - történt meg Magyarországon. Mint dr. Beck György (Compaq) és Laufer Tamás (Oracle) hangsúlyozták, hazánk néhány év alatt eljutott oda, hogy a világújdonságok a nyugat-európai vagy észak-amerikai megjelenéssel egyidőben hazánkban is elérhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról