Szerző: Barna József

2003. július 7. 09:32

Hiánycikk az ATI Radeon 9600 grafikus processzora

Az ATI kártyagyártó partnereitől származó információk szerint gyártási nehézségek miatt csak korlátozott mennyiségben férhető hozzá a kanadai vállalat Radeon 9600 (Pro) grafikus processzora, értesült a DigiTimes . Az ATI egyedül e lapka esetében használ 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiát.

Az ATI kártyagyártó partnereitől származó információk szerint gyártási nehézségek miatt csak korlátozott mennyiségben férhető hozzá a kanadai vállalat Radeon 9600 (Pro) grafikus processzora, értesült a DigiTimes. Az ATI egyedül e lapka esetében használ 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiát.

A tajvani lap úgy tudja: a Radeon 9600 chipek korlátozott elérhetőségének hátterében az áll, hogy a TSMC igen alacsony kihozatal mellett képes csak a fejlett gyártástechnológiát igénylő lapkák előállítására. A hiány a várakozások szerint augusztusig bizonyosan nem enyhül. Az ATI és a TSMC képviselői nem fűztek kommentárt a hírhez.

Amint az ismert, a korábban RV350 kódnéven ismert középkategóriás Radeon 9600 (Pro) a Radeon 9800 némileg egyszerűsített változatának tekinthető. A teljesen DirectX 9-kompatibilis grafikus chip 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, és az ATI ajánlása szerint 400 MHz-en üzemel 300 MHz-es memóriachipek társaságában. A Radeon 9600 128 bites memóriavezérlővel és négy pixel futószalaggal rendelkezik. A Radeon 9500-zal ellentétben a Radeon 9600 memóriavezérlőjét 128 bites buszra optimalizálták.

Jelenleg az ATI egyedül ezt a sorozatot gyártatja a fejlett 0,13 mikronos technológiával, egyesek szerint kizárólag azért, hogy az NVIDIA példájából okulva felmérje, a TSMC képes-e megfelelő kihozatal mellett előállítani a lapkákat ezen a csíkszélességen. A vállalat csúcskategóriás Radeon 9800 (Pro) és belépő szintű Radeon 9200 grafikus processzorai egyaránt a már bejáratott 0,15 mikronos csíkszélességgel készülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról