:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 4. 12:06

Hírek az új Sony konzolokról

Chris Deering, a Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) elnöke egy interjúban számos részletet elárult a vállalat új konzoljairól, vagyis a hordozható PlayStation Portable-ről, a következő generációs PlayStationről, valamint a nappalikba szánt PSX-ről.

Chris Deering, a Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) elnöke egy interjúban számos részletet elárult a vállalat új konzoljairól, vagyis a hordozható PlayStation Portable-ről, a következő generációs PlayStationről, valamint a nappalikba szánt PSX-ről.

Deering elmondása szerint a nemrégiben bejelentett PlayStation Portable csak a következő év végén, azaz a 2004-es év ünnepi szezonjában jelenik meg az európai piacon. Noha a készülék nem csak játékok, hanem zenék és filmek lejátszására is alkalmas, az ára lényegesen alacsonyabb lesz mint a hordozható DVD-ké, inkább a Nintendo Game Boy Advance kategóriájába esik majd -- mondta Deering.

A PSP egy szélesvásznú, 16:9 képarányú, 480 x 272 pixeles felbontású háttérvilágításos TFT LCD kijelzővel rendelkezik. A készülékben egy 90 nanométeres technológiával előállított integrált processzor teljesít szolgálatot, amely továbbfejlesztett 3D-megjelenítési képességekkel bír, így egyebek mellett támogatja lekerekített felületeket (NURBS, Non-Uniform Rational B-Spline). A konzol alkalmas lesz MPEG4 formátumú videofelvételek lejátszására is.

A PSP a Sony által kifejlesztett Universal Media Disc (UMD) lemezeket kezeli, amely 60 milliméter átmérőjű és 1,8 Gbyte adat tárolására alkalmas. A lemezeket másolásvédelemmel látja el a vállalat. A készülék USB 2.0 interfészen keresztül köthető össze további PSP vagy PlayStation 2 konzolokkal és egyéb eszközökkel, illetőleg rendelkezik Memory Stick bővítőhellyel is.

Ami a szórakoztatóelektronikai készüléknek számító PSX-et illeti, az SCEE elnöke szerint a készülék még az idén kapható lesz Japánban, azonban európai bevezetésével kapcsolatban egyelőre nem tudott információkkal szolgálni. A PSX egy olyan asztali berendezés lesz, amely egy TV-tunert, egy DVD-újraírót és egy 120 Gbyte kapacitású merevlemezt is magában foglal és amelyen futnak a PlayStationre írt játékok.


Sony PSX

A következő generációs PlayStation konzollal kapcsolatban Deering csak annyit árult el, hogy a 2004-es premierjéről szóló pletykák teljesen alaptalanok, elmondása szerint jövőre még senki ne számítson a Sony új konzoljának piaci bemutatkozására. "Csak annyit mondhatok, hogy 2004-ben biztosan nem jelenik meg" -- mondta az SCEE elnöke.

Belsős források szerint az új PlayStation "Cell" kódnéven ismert processzorának gyártása és tesztelése már idén nyáron megkezdődik a Toshiba egyik gyárában, de a chip végleges változata azonban várhatóan csak 2005-ben lát napvilágot. A Sony állítása szerint a Cell nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző IBM Deep Blue szuperszámítógép.

A Sony január elején jelentette be, hogy a Rambus nagy sebességű Yellowstone memóriainterfész-technológiáját alkalmazza majd az új konzolban. A Yellowstone ODR (Octal Data Rate) technológiát használ, azaz egyetlen órajel alatt 8 bitnyi információ továbbítására képes. A jelenlegi útiterv szerint az interfész 800 MHz-es (6,4 GHz ODR) sebességig használható. A memóriachipeket az Elpida szállítja a Sony részére.

Egyes hírek szerint a japán szórakoztatóelektronikai gyártó egy teljesen új formátumú, kék lézert használó optikai lemezt fejleszt az új PlayStation konzolhoz. Más pletykák arról szólnak, hogy a vállalat Linux operációs rendszert használ a készülékben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.