:

Szerző: Barna József

2003. július 2. 18:58

Újabb információk az Intel Tejas kódnevű processzoráról

Néhány újabb információmorzsa és két kép látott napvilágot az Intel Prescottot követő Pentium 4-generációjáról. A Tejas a jelenlegi útitervek szerint a jövő év második félévében kerül piacra.

Néhány újabb információmorzsa és két kép látott napvilágot az Intel Prescottot követő Pentium 4-generációjáról. A Tejas a jelenlegi útitervek szerint a jövő év második félévében kerül piacra.

A Tejas magra épülő chipet a világ legnagyobb félvezetőgyártója kezdetben az idén debütáló Prescotthoz hasonlóan 90 nanométeres csíkszélességű, hétrétegű rézalapú gyártástechnológiával állítja elő. A processzor magja a becslések szerint 120-140 mm2 méretű lesz. A magméret 65 nanométeren 80-100 mm2-re csökken. A másodszintű gyorsítótár mérete nem változik (1 Mbyte), azonban az elsőszintű adatcache 24 kbyte-ra, a trace cache pedig mintegy 64 kbyte-ra növekszik.


A képeken állítólag a Tejas (Fotó: VR-Zone)

A Tejas esetében az Intel tovább finomít a több utasításszál egyidejű végrehajtását lehetővé tevő Hyper-Threading technológián, illetve a chipbe 8 új utasítás is kerül. Ezek az újabb értesülések szerint a többcsatornás hangsávokat és a fejlett beszédfelismerést támogatják. Egyes hírek szerint a Tejas esetében alkalmazásra kerül az aszimmetrikus többszálú utasításvégrehajtás, amely azokat az alkalmazásokat is jelentősen gyorsíthatja, amelyek nincsenek felkészítve a többszálúságra. Ebben az esetben a processzor ún. segédszálakat indít, amelyek a fő utasításszálat szolgálják ki, gyorsítva annak futását. A segédszálak tipikusan legfeljebb egy tucat utasításból álló programrészletek, amelyek hardveres szinten születnek, így használatuk nem kötött operációs rendszerhez vagy alkalmazáshoz.

A várhatóan már 1066 MHz-es rendszerbusszal működő Tejas processzor első példányai várhatóan 4,5 GHz-en üzemelnek majd, teljesítmény-disszipációjuk elérheti a 110 Wattot. A chipek 775 kivezetésű LGA (Land Grid Array) tokozásban kerülnek forgalomba és az ennek megfelelő ún. Socket T foglalatba illeszkednek.

Az új processzorhoz az Intel a jelenleg Grantsdale kódnéven ismert lapkakészletet ajánlja majd. A Grantsdale néhány radikális újdonsággal szolgál, ezek közül kiemelendő, hogy a PCI Express szabványnak megfelelő videokártyákat kezeli és 533 MHz-es DDR-II memóriamodulokat támogat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.