Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Linuxon készült a DreamWorks legújabb animációs filmje

Bodnár Ádám, 2003. július 01. 14:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Holnaptól látható a mozikban a DreamWorks legújabb filmje, a Sinbad: Legend of the seven seas, amelyet teljes egészében Linux-alapú számítógépeken készítettek.

Holnaptól látható a mozikban a DreamWorks legújabb filmje, a "Sinbad: Legend of the seven seas", amelyet teljes egészében Linux-alapú számítógépeken készítettek.

A DreamWorks először a Shrek készítésénél használt Linuxot, azonban a szabad operációs rendszer akkor még csak a renderfarmot felépítő szervereken futott. A "Szilaj: A vad völgy paripája" készítésénél már az animátorok is Linuxot futtató munkaállomásokon dolgoztak, a legújabb DreamWorks alkotás, a Sinbad pedig már teljes egészében Linuxot futtató HP munkaállomásokon és szervereken készült.

A filmstúdió eközben már gőzerővel dolgozik a Shrek folytatásán, amely szintén linuxos környezetben készül. A DreamWorks Intel-alapú x4000 és xw8000 munkaállomásokat alkalmaz az animációs munkálatokhoz, a Sinban készítésében 250 ilyen számítógép vett részt. A filmstúdió össszesen több mint ezer linuxos HP munkaállomással rendelkezik, a renderfarmon pedig több száz Intel-alapú HP szerver számítja ki a végleges képkockákat.

Az Intel-alapú, Linux operációs rendszert futtató fürtök és munkaállomások a filmstúdióknál egyre inkább kiszorítják a UNIX/RISC rendszereket. Ez elsősorban az igen gyorsan növekvő teljesítményüknek és kedvező áruknak köszönhető. Az utóbbi időben a Pixar és az Industrial Light and Magic is bejelentette, hogy munkálatainak egy részét UNIX/RISC konfigurációk helyett Intel-alapú rendszereken folyatja tovább.