:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 18. 15:14

Perel és ráígér az Oracle

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
Az Oracle bejelentette, hogy részvényenként 19,50 dollárra emeli a PeopleSoft papírjaira tett felvásárlási ajánlatát, így a készpénzes akvizíciós ügylet értéke már 6,3 milliárd dollár lehet. A vállalat emellett beperelte mind a PeopleSoftot, mind a J.D. Edwardst.

A cég lépése nem váratlan: elemzők és iparági szakértők szerint az Oracle első ajánlata, amelynek kererében a cég részvényenként 16 dollárért, azaz összesen 5,1 milliárd dollárért vette volna meg a PeopleSoftot, meglepően alacsony volt. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója elmondta, hogy a PeopleSoft részvényeseinek többsége csak az alacsony ár miatt utasította el az Oracle ajánlatát.

"Az Oracle továbbra is elkötelezett a PeopleSoft akvizíciója mellett és nem ijeszti meg a vállalatot nem tulajdonló menedzsment lépése" -- nyilatkozta Ellison, a PeopleSoft igazgatótanácsának az előző ajánlatot elutasító lépésére utalva. "A PeopleSoft vezetőinek véleményével ellentétben az Oracle az elkövetkező években továbbra is teljes mértékben támogatni kívánja a PeopleSoft üzletfeleit és termékeit. Az akvizíció az ügyfelek igényeinek kielégítésén áll vagy bukik."

A PeopleSoftra tett első ajánlatkor Ellison közölte, hogy a PeopleSoft megvásárlása esetén az Oracle nem kínálná tovább a cég termékeit, azonban terméktámogatást továbbra is nyújtana hozzájuk, emellett kiemelkedő szolgáltatásait beépítené az Oracle eBusiness Suite szoftver elkövetkező változatába.

A PeopleSoft igazgatótanácsa június 12-én bejelentette, hogy egyhangúlag azt javasolja a részvényeseknek, hogy utasítsák el az Oracle ajánlatát. A vezetők emellett állást foglaltak a J.D. Edwards felvásárlása mellett. "Az ajánlat a PeopleSoft részvényeseinek, ügyfeleinek és dolgozóinak kárára erősítené az Oracle-t" -- mondta a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója, Craig Conway. "Véleményünk szerint az Oracle javaslatának elfogadása csökkentené a versenyt és redukálná az ügyfelek mozgásterét."

Az Oracle ma bejelentette, hogy a delaware-i bíróságon pert indít a PeopleSoft, a cég igazgatótanácsa, valamint a J.D. Edwards ellen, mivel ezek "törvénytelen eszközökkel befolyásolták a PeopleSoft részvényeseit, hogy azok ne fogadják el az Oracle ajánlatát". Amint arról beszámoltunk, a PeopleSoft pár nappal az Oracle ajánlata előtt jelentette be, hogy 1,7 milliárd dollárért megveszi a J.D. Edwardsot.

A PeopleSoft vezetői egyelőre nem kommentálták a legújabb fejleményeket. A J.D. Edwards szóvivője közölte, hogy a cég továbbra is elkötelezett a PeopleSofttal való egyesülés mellett és továbbra is fenntartja azon álláspontját, amely szerint az Oracle ellenséges ajánlata "bomlasztja" a PeopleSoft-J.D. Edwards ügyletet. A két cég hétfőn közölte, hogy kiegészítik megállapodásukat: az 1,7 milliárd dollár értékű részvénycserés felvásárlás immár részvénycserét és készpénzes ügyletet is magában foglal. A cél, hogy az Oracle ellenséges felvásárlási ajánlatát kivédjék a felek.

A múlt hét során mind a PeopleSoft, mind a J.D. Edwards beperelte az Oracle-t. Az Alameda Megye Legfelsőbb Bíróságához a PeopleSoft által eljuttatott kereset szerint az Oracle felvásárlási ajánlatának egyedüli célja a PeopleSoft és a J.D. Edwards egyesülésének megzavarása volt. A J.D. Edwards csütörtökön perelte be az Oracle-t. A cég azzal vádolja az adatbázis-kezelő alkalmazásokat fejlesztő vállalatot, hogy az törvénysértő módon próbálta meg befolyásolni a PeopleSoft és a J.D. Edwards egyesülésének tervét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.