:

Szerző: roberto

2003. június 13. 23:13

Még kapható a Linuxvilág magazin júniusi száma

Még kapható az újságárusoknál

Még kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin júniusi száma. A szokásos rövid hírek, aktualitások után a lap több cikket is közöl a készülő 2.6-os kernelről; az ismert, fiatal kernelhacker, Robert Love néhány oldalon (Ismerjük meg a 2.6-os rendszermagot!) bemutatja a 2.5-ös fejlesztői szériába bekerült újdonságokat, köztük a korábbi O(n) ütemezőt felváltó új O(1) ütemezőt, az időosztásos fejlesztéseket, az újratervezett blokkréteget, az integrált ALSA hangréteget és néhány egyéb újdonságot. Az IBM kernelfejlesztője, Greg Kroah-Hartman pedig a 2.6-os kód konfigurálásáról ír A Rendszermag beállítása és fordítása c. cikkben, és számos egyéb kerneles írást olvashatunk a lapban más szerzőktől is.

A Szaktekintély rovatban Giovanni Organtini röviden bemutatja a szöveges adatok feldolgozására kitalált, rengeteg konzolos és grafikus felületű eszközben, jó néhány programnyelvben használható reguláris kifejezéseket (Ismerjük meg a szabályos kifejezéseket!). A Linuxot nagy mennyiségben telepítők bizonyára érdeklődéssel fogadják majd a Red Hat automatikus telepítési rendszerének, a Kickstartnak a bemutatását Brett Schwarztól, és folytatódik Fábián Zoltán 3D-s, a Blender használatát körüljáró sorozata is, az ötödik rész témája a felületi mintázatok létrehozása. Eközben Garzó András, az új, magyar Tanenbaum, egy rovattal arrébb, a Dobbantóban az operációs rendszereket bemutató sorozatának tizenkettedik részében a folyamatok működését vezérlő szignálokról és a fork, illetve az exec rendszerhívásokról értekezik

A CD-mellékleten a SuSE Linux 8.2-höz (a magazin előző, májusi számának mellékletén egy telepíthető, egy CD-s SuSE Linux 8.2 magyar kiadás volt) megjelent gyári frissítéseken kívül a Mozilla böngészőprogram-csomag 1.3.1-es, valamint 1.4 béta kiadásait, az Opera webböngésző 7.11-es verzióját, fejlesztői kernelt, és az Apache friss 1.3.27-es és 2.0.45-ös kiadásait találjuk, továbbá néhány játékprogramot (Quake 1-2-3, Pingus...).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.