Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 6. 15:05

Példás szigor az OEP-es kéretlen levél küldőjével szemben

A közelmúltban valószínűleg mintegy ezer címzett kaphatott elektronikus levélben értesítést egy hazai szoftverfejlesztő cégtől. Az e-mailben a vállalkozás kilométerszámláló programját hirdető weboldalára invitáló linkek találhatók, s egy felhívás, hogy ha nem kérjük a levelet a jövőben, egy bizonyos címen leiratkozhatunk. A levél annyiban tér el a megszokott kéretlen levelektől, hogy a feladó az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vállalati e-mail címét használta, s a levelet is a hivatal rendszerén keresztül küldte.

[HWSW] A közelmúltban valószínűleg mintegy ezer címzett kaphatott elektronikus levélben értesítést egy hazai szoftverfejlesztő cégtől. Az e-mailben a vállalkozás kilométerszámláló programját hirdető weboldalára invitáló linkek találhatók, s egy felhívás, hogy ha nem kérjük a levelet a jövőben, egy bizonyos címen leiratkozhatunk. A levél annyiban tér el a megszokott kéretlen levelektől, hogy a feladó az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vállalati e-mail címét használta, s a levelet is a hivatal rendszerén keresztül küldte.

Mint Fülöp Tamástól, a levél küldőjétől megtudtuk: a levél véletlenül szaladt ki, állítása szerint sem a levél, sem a honlap tartalma nem volt végleges, így egyelőre nem is kívánt értesíteni senkit. Az e-mail feladójának elmondása szerint egy levélküldő szoftvert tesztelt az OEP hálózatára csatlakoztatott saját notebookján, mikor 2000 címzettnek postázódott az üzenet. Fülöp szerint a 2000 címzett közül ezer biztosan fals volt, ugyanis ennyi levél érkezett vissza a mailer daemontól.

A feladó szerint -- bár a levél szövege igen készre volt fazonírozva -- az csak tesztszöveg volt, és nem állt szándékában senkinek sem kéretlen levelet küldeni. Fülöp Tamás lapunknak küldött válaszában minden érintettől elnézést kért.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott tájékoztatás szerint a levél feladója egy, az OEP-pel szerződésben álló kft. képviselője, aki külsősként -- nem köztisztviselői státuszban -- informatikai szolgáltatásokat nyújtott a pénztárnak.

Dr. Bartucz Attila, az OEP sajtószóvivője a HWSW kérdésére elmondta: már a hálózat levélforgalmának megnövekedésekor felfigyeltek a levélre, s miután a küldőt azonosították, az informatikai rendszerhez való hozzáférését letiltották, majd a külsős céggel felbontották a megbízási, továbbá a képviselő OEP-es jelenléti jogosultságát is azonnal visszavonták.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az egészségbiztosítónak semmilyen köze nincs a kilométerszámláló szoftver fejlesztéséhez, s a küldőt megbízó cég is csak a spam kiküldéséig végezhetett informatikai szolgáltatásokat a pénztárnak -- a végzetesnek bizonyuló levelek elküldését követően ugyanis a megbízásra vonatkozó szerződést az OEP felmondta.

Bartucz Attila kifejtette, hogy etikátlannak és megengedhetetlennek tartják, ha egy vállalkozás saját érdekeihez az OEP infrastruktúráját használja. Bár a szóvivő hangsúlyozta, hogy nincs közük a meghirdetett szolgáltatáshoz, ennek ellenére az OEP nevében is elnézést kért a levél valamennyi címzettjétől.

A szóvivő jelezte, hogy az OEP informatikai szabályzata kizárja a hasonló célú levélküldést, s a készülő etikai kódexükben is kitérnek majd erre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról