Szerző: Barna József

2003. május 29. 18:42

Ritka 3dfx-relikvia kalapács alatt

Ritka számítógép-történeti kuriózum került árverezésre az eBayen . Az oldalon egy héten át át lehet licitálni egy, a sokakban kedves emlékeket ébresztő 3dfx berkeiből származó videokártyára, amely a kereskedelmi forgalomba már nem került VSA-101 (Daytona) grafikus processzorra épül.

Ritka számítógép-történeti kuriózum került árverezésre az eBayen. Az oldalon egy héten át át lehet licitálni egy, a sokakban kedves emlékeket ébresztő 3dfx berkeiből származó videokártyára, amely a kereskedelmi forgalomba már nem került VSA-101 (Daytona) grafikus processzorra épül.

A VSA-101, mely Napalm 2, VSA-102 és VSA-200 néven is ismert volt korábban, a Voodoo4 és Voodoo5 sorozatú videokártyákon használt VSA-100 lapka továbbfejlesztett változata. A chip újdonsága abban rejlett, hogy elődjével ellentétben már 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártották, ami lehetővé tette volna az akkoriban kiemelkedőnek számító 200 MHz-es működési frekvencia elérését. A VSA-101 továbbá támogatta a DDR SDRAM-ot is.

Az árverésre bocsátott működőképes kártya prototípus, melyből a tulajdonos állítása szerint mindössze húsz darab létezik a világon. A 32 Mbyte DDR memóriával szerelt kártyán a VSA-101 lapka 143 MHz-en üzemel. A ritkaság kikiáltási ára 500 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról