Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 29. 14:31

Csődbe ment a 3DO

Trip Hawkins
Trip Hawkins
A 3DO játékfejlesztő és -kiadó cég szerdán csődvédelmet kért a kaliforniai kerületi bíróságon és bejelentette, hogy vevőt keres a vállalatra vagy vagyontárgyaira. Trip Hawkins vezérigazgató közölte, hogy a cég egyelőre folytatja működését

"A csődeljárás lehetősége ad számunkra hogy a részvényesek érdekeinek megfelelően lezárjunk bizonyos tranzakciókat" -- mondta Hawkins. "Reméljük a bejelentés újabb lehetőségeket nyit meg, jelenleg azonban vevőt keresünk a cégre vagy vagyontárgyaira." A 3DO két hete közölte, hogy vevőt keres, összeolvadna valamely másik céggel vagy eladná a jelenleg is fejlesztés alatt álló játékaival kapcsolatos jogokat.

A cég azért került kilátástalan helyzetbe, mert az első negyedévben rendkívüli módon visszaesett bevételei nem adtak módon az adósságok törlesztésére. Az értékpapírpiaci és tőzsdefelügyelethez május 8-án eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a 3DO jelentős leépítéséeket tervez, amelyeket várhatóan júliusban hajt végre.

Egy februári jelentésben a Banc of America Securities elemzője, Gary Cooper azt írta, hogy a 3DO "értéktelen felvásárlási célpont". A csődbejelentés előtt a cég papírjainak árfolyama 9 centtel 1,33 dollárra emelkedett. A vállalat tavaly csak úgy tudta elkerülni a tőzsdéről való kivezetést, hogy 8-1 arányú részvényegyesítést hajtott végre.

Trip Hawkins, a 3DO vezérigazgatója valóságos legenda a játékiparban, a 80-as évek elején ő alapította meg az Electronic Arts-ot, amely jelenleg a világ legnagyobb független játékkiadója. A 90-es években életre hívott 3DO eleinte konzolfejlesztő cégként indult: a vállalat elkészítette a terveket, majd szórakoztatóipari cégeknek (pl. Panasonic) licencelte azokat.

A 3DO konzolok azonban sosem voltak sikeresek, mivel túl sokba kerültek és kevés játék jelent meg hozzájuk. A kudarcok hatására a vállalat úgy határozott, hogy kivonul a hardverpiacról és kizárólag szoftverfejlesztésre koncentrál. A 3DO ismertebb játékai közé tartozik az "Army Men", a "High Heat Baseball", illetve a "Heroes of Might and Magic".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról